Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ANAKOINΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ

 
Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Το Σάββατο 21 του Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκαν τα Γενικά Συμβούλια που θα επικύρωναν το Διεκδικητικό μας Πλαίσιο για τη νέα ΕΣΣΕ καθώς και θα έκριναν την εισήγηση του ΔΣ του ΤΑΑΤ για τις επιβεβλημένες αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του Ταμείου.

Ταμείο Αλληλοβοηθείας – Απεργιακό Ταμείο (ΤΑΑΤ).

Εγκρίθηκαν αλλαγές σε δυο άρθρα του κανονισμού. Επικαιροποιήθηκε το άρθρο 3 όπου εξασφαλίστηκε η συμμετοχή όλων των παρατάξεων στο ΔΣ του Ταμείου, όχι μόνο όσων υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αλλά και όλων όσων θα προκύψουν στο μέλλον. Επίσης στο άρθρο 10 έγιναν αλλαγές όπου δίνουν τη δυνατότητα στο ΔΣ του ΤΑΑΤ να αποφασίζει το από ποιες απεργίες θα γίνεται η παρακράτηση του 10%, κάνοντας έτσι πιο ευέλικτη και ρεαλιστική τη λειτουργία του. Η ανάγκη του να διαθέτουμε ένα Ταμείο το οποίο να στηρίζει τον κάθε συνάδελφο όποτε έχει πραγματικά ανάγκη φαίνεται πως έγινε αντιληπτή από όλες τις παρατάξεις που παρά τις αντίθετες γνώμες που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν, συμμετείχαν παραγωγικά στη διαδικασία.

Διεκδικητικό Πλαίσιο νέας ΕΣΣΕ

Κατατέθηκε η τελική εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας για τη νέα ΕΣΣΕ, εμπλουτισμένη από προτάσεις και άλλων παρατάξεων και τέθηκε προς έγκριση από το Γενικό Συμβούλιο.  Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος όπου αναπτύχτηκαν οι θέσεις όλων των παρατάξεων αλλά και Γενικών Σύμβουλων ειδικότερα. Η θέση της ΕΛΚΕ παρέμεινε σταθερή καθώς αυτή προήλθε από διάλογο με όλους τους συναδέλφους, τόσο πριν τις τελευταίες εκλογές όσο και μετά. Χαρακτηρίστηκε από ρεαλισμό, σύνεση και πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε, τόσο ως εργαζόμενοι αλλά και ως πολίτες γενικότερα. Χωρίς να παρασυρθούμε σε αέναες, άκαιρες και καιροσκοπικές προεκλογικές δεσμεύσεις, καταθέσαμε πριν τις εκλογές, μια αρχική μορφή διεκδικητικού πλαισίου, σεβόμενοι τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει χρόνια τώρα σε εργοστάσια και εγκαταστάσεις και πιστεύοντας πως αυτό που πραγματικά μετράει είναι η ειλικρίνεια, η ευθύτητα και η πραγματική αγωνιστική διάθεση, όποτε αυτή χρειαστεί, στην πράξη και όχι στα λόγια. Χρόνια τώρα αντιλαμβανόμαστε τη Δημοκρατία, όχι σαν μια απλή πλειοψηφική διαδικασία, αλλά σαν μια ουσιαστική και παραγωγική διαδικασία που μόνο καλό μπορεί να προσφέρει. Αυτό λοιπόν και κάναμε πράξη και αυτό αποτυπώθηκε και στην ουσιαστική συμβολή μας στο Διεκδικητικό Πλαίσιο για τη νέα ΕΣΣΕ.

Παραδόξως αυτό δεν έγινε αντιληπτό από ορισμένες παρατάξεις που επιμένουν, σε πείσμα των καιρών, να αντιλαμβάνονται γεγονότα πρόσωπα και καταστάσεις υπό το πρίσμα άλλων «ενδοξότερων» και πιο «αυτοκρατορικών» εποχών. Σε άλλες περιόδους αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από εύθυμο έως γραφικό. Στην εποχή όμως που ζούμε, δυστυχώς, είναι τραγικό. Τραγικό είναι να θεωρείται πως η επιθετικότητα ενός Σωματείου, εξαντλείται στη γενική αύξηση του «συμβολικού» 0,5% (χωρίς κι αυτό να αποτελεί κόκκινη γραμμή κατά δήλωση κάποιων) που πρέπει να διεκδικήσουμε και να μετατρέπεται ο ρεαλισμός και η υπευθυνότητα σε μιζέρια και φοβία. Στη συνέχεια και αφού έχουμε επιτελέσει στο ακέραιο το «καθήκον» μας, επιτρέπεται προφανώς να ασκούμε συνδικαλισμό με όρους «καφετέριας». Τραγικό είναι να συνεχίζουν να επαίρονται πως έχουν ξεφύγει οριστικά από τα πλοκάμια του στείρου κομματισμού και συγχρόνως να εμμένουν σε αναφορές και σε χαρακτηρισμούς που διαχωρίζουν ανθρώπους και συνειδήσεις σε «δικούς» μας και «άλλους».  Τραγικό είναι να μεταφέρονται φήμες και κουβέντες για απολύσεις, χαμένα κουπόνια και κομμένα πριμ, αλλά τραγικότερο όλων είναι κάποιοι να υπερθεματίζουν λα αυτά, να  τα  επαυξάνουν και να καλλιεργούν τελικά αυτό το κλίμα μιζέριας και φοβίας που αυτοί ξορκίζουν. Ταυτόχρονα επίσης προκαλούν, ζητώντας να έχουμε ως βάση διαπραγμάτευσης για τη νέα ΕΣΣΕ, τη ΕΣΣΕ του 2010, ξεχνώντας προφανώς πως και αυτή την έχει συνυπογράψει ένας άνθρωπος που αυτοί χαρακτήριζαν … όπως χαρακτήριζαν. Η εμμονή στη συγκεκριμένη θεσμική ιδιότητα ως φαίνεται δείχνει πως έχουν ρίξει χαμηλά τον πήχη τους αν και κατά τη γνώμη μας πρέπει να τον ρίξουν κι άλλο. Όσο θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται απαξιωτικά, εγωκεντρικά, αλαζονικά, τόσο αυτός θα χαμηλώνει. Μέχρι τη στιγμή που θα αντιληφτούν επιτέλους, πως αυτό που θα πρέπει να αισθάνονται, κοιτώντας όλους όσους πίστεψαν ειλικρινά σε αυτούς, είναι απλά και μόνο, ντροπή. Κρίμα γιατί προς στιγμή πιστέψαμε πως κάποιες πρακτικές έμειναν οριστικά στο παρελθόν.

Συναδέλφισσα συνάδελφε

Η υπερψήφιση του διεκδικητικού μας πλαισίου για τη νέα ΕΣΣΕ κατά πλειοψηφία, στην ουσία εγκαινίασε και την αρχή των διαπραγματεύσεων όπου πολύ σωστά θα συμμετέχουν όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις. Καλούμε κάθε συνάδελφο να σταθεί διπλά στο Σωματείο μας και να αποτελέσει για μια ακόμα φορά τον κύριο και μοναδικό εγγυητή της απαραίτητης δυναμικής και αγωνιστικότητας που απαιτείται. Η Ελεύθερη Κίνηση Εργαζομένων είναι σίγουρη πως και πάλι ο κάθε απλός εργαζόμενος θα αποτελέσει το καταλύτη των εξελίξεων και θα δώσει στον δίκαιο αγώνα μας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η ΕΛΚΕ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου