Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Περιορισμός και τη Δευτέρα στη χρήση τζακιών

Περιορισμός και τη Δευτέρα στη χρήση τζακιών
Επείγουσα ανακοίνωση εξέδωσαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας για το θέμα της αιθαλομίχλης, η οποία προκαλείται από τη χρήση των τζακιών. Τα υπουργεία απευθύνουν σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατό την άσκοπη χρήση τζακιών, μετά την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ότι από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και την Δευτέρα, το πρωί ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τζάκια και οι ξυλόσομπες αυξάνουν κατακόρυφα τους ρύπους στο περιβάλλον .

Μεγάλος, όπως επισημαίνεται, είναι ο κίνδυνος και από τους ρύπους που εκλύονται στο εσωτερικό των σπιτιών. Απειλούν με δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τονίζουν ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Προειδοποίηση για όσους ανήκουν σε ευπαθείς Ομάδες


Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ρύπανση από τα καυσόξυλα επιβαρύνει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες και καρδιοπάθειες.
Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει τις αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα.
Τα αιωρούμενα σωματίδια εναποτίθενται κυρίως στις κυψελίδες των πνευμόνων και με την πάροδο του χρόνου επιφέρουν σοβαρές βλάβες.
Η συνεχής έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια συμβάλλει στη δημιουργία χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οδηγίες για την πρόληψη των επιπτώσεων και των κινδύνων

Για την πρόληψη των επιπτώσεων, οι ειδικοί προτείνουν τα εξής:
Δεν καίμε στο τζάκι ή στη σόμπα βαμμένα - κυρίως με λαδομπογιές - ή βερνικωμένα ξύλα.
Δεν καίμε έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό, τα οποία εκλύουν τοξικά αέρια μέσα και έξω από το σπίτι.
Αποφεύγουμε τα χημικά προσανάμματα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε φυσικά προσανάμματα, όπως δαδιά.
Αποφεύγουμε την αγορά ξυλείας που είναι εμποτισμένη με χημικά, τα οποία αποσκοπούν σε αργή καύση ή εύκολο άναμμα.
Στην περίπτωση που επιθυμούμε την καύση βιομάζας για αποφασιστική συνεισφορά στη ζέστη, είναι καλύτερο να στραφούμε σε άλλες λύσεις, όπως η κεντρική θέρμανση ή οι μεγάλες σόμπες με συσσωματώματα ξύλου (pellets) ή τα ενεργειακά τζάκια.
Συντηρούμε τακτικά τα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο ή άλλη βιομάζα.
Αποφεύγουμε θερμάστρες που λειτουργούν με αέριο ή κάρβουνο στο διαμέρισμα ή το τροχόσπιτο.
Προτιμούμε συσκευές που φέρουν την ένδειξη 'CE'.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε σόμπα, τζάκι ή καυστήρα βιομάζας, είναι σκόπιμη η εγκατάσταση ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος λειτουργεί με μπαταρία. 

ΠΗΓΗ:attikipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου