Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Μαθιός Ρήγας: Σε Μία Δεκαετία θα Γνωρίζουμε τι Ποσότητες Πετρελαίου Υπάρχουν σε Ιόνιο και Ν. της Κρήτης

Πετρελαιοπηγή
Σε μία δεκαετία, τουλάχιστον, θα γνωρίζει η Ελλάδα αν υπάρχουν και σε τι ποσότητες κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας.
Μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» ο κ. Ρήγας περιέγραψε με ρεαλιστικά δεδομένα την ισχύουσα κατάσταση στον τομέα αυτό, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή μόνον ο Πρίνος έχει βεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου, με αποθέματα που φθάνουν τα 24 εκατ. βαρέλια. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει «παγώσει» το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας για την επόμενη τριετία, ύψους 160 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία υποχρεώνει την εταιρία να πουλά την παραγωγή της μόνον προς την ΕΛ.ΠΕ., ενώ υπάρχει εμπορική συμφωνία και με την BP.
Σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα, όπου η Energean έχει κηρυχθεί ανάδοχος, ο κ. Ρήγας διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπάρχει πετρέλαιο, αλλά το ερώτημα που διατυπώνεται είναι πού και αν είναι εκμεταλλεύσιμο. Η εταιρία, σε κοινοπραξία με την Petra Petroleum και την Schlumberger, έχει επιλεγεί για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στην περιοχή, για τις οποίες ο ίδιος εξέφρασε φόβους ότι ενδεχομένως να προσκρούσουν σε τοπικές αντιδράσεις και περιβαλλοντικές αξιώσεις.
Για το Κατάκολο ο κ. Ρήγας είπε ότι είναι γνωστό ότι διαθέτει πετρέλαιο και η κοινοπραξία με την Troian Oil και τη Schlumberger αναμένει την υπογραφή της σύμβασης για να ξεκινήσει τις διαδικασίες παραγωγής, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του Πρίνου, όπου στα τριάντα χρόνια της λειτουργίας του δεν συνέβη κανένα ατύχημα.
Για το Ιόνιο και την περιοχή νότια της Κρήτης, για τις οποίες αναμένονται τα στοιχεία της PGS, ο κ. Ρήγας εκτίμησε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα υπογραφούν συμβάσεις με τους υποψήφιους αναδόχους το 2016, για να γνωρίζουμε αν διαθέτουν κοιτάσματα το 2023, οπότε και θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.
Ο κ. Ρήγας ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή συμβάσεων, στο πλαίσιο του open door, να διασφαλισθεί σταθερή φορολογία σε βάθος χρόνου, «για να μην πάθουμε κι εμείς ότι έγινε με τα φωτοβολταϊκά», όπως είπε, καθώς και να στελεχωθεί η ΕΔΕΥ με καταρτισμένα στελέχη. «Είναι ανάγκη να κλείσουμε το θέμα του open door, γιατί δίνουμε λάθος μηνύματα στις ξένες αγορές», τόνισε. «Είναι ανάγκη να βγάλουμε από την εικόνα μας το Greek risk».
Τέλος, έκανε αναφορά και στην επένδυση για την υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα, για την οποία είπε ότι «αγνοείται η τύχη της» από τη στιγμή που το project ανέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ και παρά το γεγονός ότι υπήρχε εξαρχής βούληση και οικονομική δυνατότητα να γίνει από την Energean.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου