Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Τονωτική «ένεση» 1,5 δισ. ευρώ φέρνει στη Σερβία ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream… Και στην Ελλάδα ο ΤΑΡ, θα φέρει 30 χιλιάρικα το μήνα.


Επενδύσεις πάνω από 1.500.000 ευρώ θα προσελκύσει στη Σερβία το έργο κατασκευής  του αγωγού φυσικού αερίου South Stream (Νότιο Ρεύμα). Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το τμήμα πληροφοριών του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom  μετά την τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής στη βαλκανική χώρα, ο αγωγός South Stream θα επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, φέρνοντας άμεσα επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ ενώ θα δημιουργηθούν πάνω από 2.500 νέες θέσεις εργασίας.

Η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών του σερβικού βραχίονα του South Stream, με μια  συμβολική «συγκόλληση» δύο χάλκινων

σωλήνων, έγινε χθες στο Βελιγράδι, παρουσία του προέδρου της Σερβίας  Τόμισλαβ Νίκολιτς, του σέρβου πρωθυπουργού  Ίβιτσα Ντάτσιτς, του ρώσου Υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ  Νόβακ,  του διευθύνοντα σύμβουλου της Gazprom  Αλεξέι Μίλερ και του διεθ. συμβούλου της σερβικής  Srbijagas, Ντούσαν Μπαχάτοβιτς.

Ο αγωγός South Stream αναμένεται να μεταφέρει ετησίως έως και 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Κεντρική και Νότια Ευρώπη, μέσω της υποθαλάσσιας διαδρομής από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το σερβικό τμήμα του αγωγού θα έχει μήκος περίπου  450 χιλιόμετρα, ενώ το έργο έχει προϋπολογιστεί στο 1,9 δισ. δολάρια. Βάση της συμφωνίας η Gazprom θα αναλάβει  το κόστος κατασκευής που αφορά το σερβικό τμήμα.

Επόμενη στάση: Ουγγαρία

Η  Ουγγαρία θα είναι η επόμενη χώρα στην οποία θα ξεκινήσουν εργασίες κατασκευής του αγωγού South Stream» δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ.

Εξάλλου ο CEO της Gazprom συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σέρπσκα (της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης) Μίλοραντ Ντόντικ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις λεπτομέρειες για τη  διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σχετικά με τη συνεργασία στη βιομηχανία ενέργειας και φυσικού αερίου.

Το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream περιλαμβάνει τη Ρωσία, Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Σλοβενία​​, την Κροατία καθώς και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Στις αρχές του Νοεμβρίου η σερβική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι η Ρωσία και η Σερβία σχεδίαζαν να τοποθετήσουν αγωγούς στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στη FYROM και στο Κόσοβο ώστε να τις εφοδιάζουν με φυσικό αέριο από τον South Stream. Υπενθυμίζεται ότι οι χρόνιες διαφωνίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την τιμή του φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει πολλούς πελάτες στην απόφαση να μειώσουν τις ποσότητες που προμηθεύονται.

Πηγή:  Itar – Tass

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου