Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ANAKOINΩΣΗ ΣΚΕΕΠ




Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 20.11.12 πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. του Σωματείου. Οι παρατάξεις ενημερώθηκαν σχετικά καθυστερημένα για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αλλά έγινε προσπάθεια να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το κυρίαρχο θέμα ήταν το Πρόγραμμα Δράσης του Σωματείου για την επόμενη τριετία. Το ΣΚΕΕΠ απέδειξε για άλλη μια φορά την θέση του για κοινή δράση απέναντι στα προβλήματα, μιας και υπήρξε σύγκλιση των προτάσεων μας με αυτές της εκτελεστικής σε μεγάλο ποσοστό και έπειτα από εποικοδομητικό διάλογο επήλθε συμφωνία και στα σημεία απόκλισης.

Αντίθετα, το Προεδρείο έμεινε στις θέσεις του και δεν αποδέχθηκε και πάλι την Διαπαραταξιακή σύνθεση των Επιτροπών (Υπηρεσιακού – Δανείων) όπου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 14 κατά των Διαπαραταξιακών Επιτροπών (ΕΝΙΑΙΑ, ΕΛΚΕ) και 7 υπέρ (ΣΚΕΕΠ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ, ΜΕΤΩΠΟ ΔΑΚΕ), δείχνοντας πώς εννοεί την... Διαπαραταξιακή λειτουργία του Συνδικάτου. Στην Επιτροπή Προσλήψεων ψηφίσαμε λευκό διότι είναι πάγια θέση μας ότι το Συνδικάτο πρέπει να παραβρίσκεται για να εξασφαλίζει τη διαφάνεια και τη νομιμότητα της διαδικασίας και όχι να αξιολογεί υπογράφοντας "γραμμάτια'' με εξόφληση τις εκλογικές διαδικασίες.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος ζητάει Διαπαραταξιακή Επιτροπή για την διαπραγμάτευση της Σύμβασης αλλά και του Εσωτερικού Κανονισμού διότι "διαισθάνεται", "εκτιμά", "πιθανολογεί", "ψυχανεμίζεται" ότι η Εταιρεία θα καταγγείλει την Σύμβαση και πιθανότατα και τον Εσωτερικό Κανονισμό όπως έκανε και σε άλλες εταιρείες του Ομίλου! Στις επιτροπές αυτές δηλώσαμε ότι θα συμμετέχουμε δείχνοντας ότι και υπεύθυνοι στις δύσκολες στιγμές είμαστε και αυτά που λέμε για ενότητα τα πιστεύουμε. Η διαφωνία μας είναι ως προς την καταγγελία της Σύμβασης όπου ο πρόεδρος του Σωματείου δήλωσε ότι ΔΕΝ θα καταγγείλει την Σύμβαση γιατί δεν θέλει να δώσει στην Εταιρεία το ηθικό πλεονέκτημα να πει, ότι "οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την σύμβασή τους".

Πιστεύουμε ότι η εταιρεία πρέπει να μας βρει όλους απέναντι σε πολιτικές τύπου ΕΚΟ και να μην της δώσουμε το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πλεονέκτημα να κάνει ό,τι θέλει.

Και βέβαια, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η εκκωφαντική σιωπή των εκπροσώπων της ΕΛΚΕ σε αντίθεση τις προεκλογικές κορώνες από τους εκπροσώπους της, για καταγγελία της Σύμβασης από την πλευρά του Σωματείου. Μετά και τις προεκλογικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις για αναλογικό διαπαραταξιακό Προεδρείο, η "στρατηγική της κατάληψης της θέσης του Γεν. Γραμματέα" κατάπιε και τις θέσεις για την διαπραγμάτευση της Σύμβασης. Αναρωτιέται κανείς πως αισθάνεται εκείνος ο εργαζόμενος που ψήφισε ΕΛΚΕ για τις προεκλογικές θέσεις της, όταν βλέπει ότι τελικά με την ψήφο του στήριξε σιωπηλές, συγκαταβατικές και πάντα υπάκουες ....καρέκλες στις βουλές του Προέδρου. Τελικά, φαίνεται ότι έμαθαν πολλά από το αλήστου μνήμης "σκάσε Θανάση".



Μόνο ένοχη όμως μπορεί να χαρακτηριστεί η σιωπή από πλευράς ΕΛΚΕ και στην ενημέρωση που ακολούθησε από τον Πρόεδρο για το κλείσιμο του Εργοστασίου της Καυστικής Σόδας/Χλωρίου στις ΒΕΘ, όταν στο «επαναστατικό» προεκλογικό της φυλλάδιο, έγραφε για συνέργειες που θα κρατούσαν όλα τα Διυλιστήρια ανοικτά. Που πήγαν άραγε όλες αυτές οι συνέργειες;  Προφανώς χάθηκαν και αυτές στα πλαίσια της γνωστής "στρατηγικής".... Το χειρότερο είναι ότι φαίνεται πως το κλείσιμο του Εργοστασίου είναι το πρώτο από αυτά που είχαν συμφωνήσει οι δύο παρατάξεις και για αυτό εμπόδισαν με κάθε τρόπο το Αναλογικό Διαπαραταξιακό Προεδρείο. Το πρώτο το είδαμε, πόσα άλλα ακολουθούν;;;

Είχαμε απευθύνει προς το Προεδρείο και δύο εσωτερικές επιστολές. Στην πρώτη καταγγέλλαμε την επικίνδυνη πρακτική της Εταιρείας να καλύπτει οργανικά κενά με συναδέλφους που προέρχονται από θυγατρικές του Ομίλου με συμβάσεις Δανεισμού και ότι θα πρέπει να γίνουν από πλευράς Σωματείου οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθούν οι συνάδελφοι στη Σύμβασή μας. Ο Πρόεδρος μας απάντησε ότι θα το συζητήσει με την Εταιρεία και η πρόταση του είναι να είναι Δόκιμοι για ένα χρόνο. Εμείς εκτιμούμε ότι οι συνάδελφοι έχουν αρκετά χρόνια εμπειρίας και ότι θα πρέπει να ενταχθούν το συντομότερο δυνατό στην Σύμβασή μας, για να αποκλειστεί η περίπτωση της δημιουργίας άλλης μιας ταχύτητας εργαζομένων και πολύ περισσότερο για να μην ξαναζήσουμε τις εποχές ΠΕΤΡΟΛΑ και ΗΦΑΙΣΤΟΥ.
Στην άλλη επιστολή επισημαίναμε το γεγονός ότι έχει έρθει η εποχή για να έρθουμε σε συμφωνία με την Εταιρεία για το Προσωπικό Ασφαλείας των ΒΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ενότητα σε δύσκολους καιρούς, να μην υπάρχουν  αστοχίες σε τυχόν κινητοποιήσεις και να διασφαλίσουμε τους συναδέλφους. Και εδώ η απάντηση ήταν ότι θα συναντηθούμε με την Εταιρεία για το θέμα.

Όσον αφορά τα οικονομικά, εγκρίθηκαν ομόφωνα τα  ποσά: 100 ευρώ για την αγορά ημερολογίων της Αγίας Σωτήρας, 80 ευρώ για την κάλυψη χρέους προς το Σωματείο του πρώην συναδέλφου Σ. Σαλακίδη, έως 3.000 ευρώ για τις πρωτοχρονιάτικες πίτες της Βάρδιας, έως 5.000 ευρώ για τα δώρα του Διαγωνισμού Ζωγραφικής, έως 10.000 ευρώ για τις ατζέντες και τα ημερολόγια του Σωματείου, έως 1.300 ευρώ για τα καρτελάκια με το Πρόγραμμα της Βάρδιας των ΒΕΕ και ΒΕΑ και 560 ευρώ για την επίσκεψη του Αγωνιστικού Μετώπου στην Θεσσαλονίκη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

το να είναι κανείς σε θέση να σέβεται αυτούς που τον εμπιστεύτηκαν και να τηρεί τα λεγόμενά του είναι πράγματι πολύ δύσκολο. Το κάνει πολύ δυσκολότερο η άκρατη φιλοδοξία και το προσωπικό όφελος. Eμείς ως ΣΚΕΕΠ δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην προδώσουμε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν και θα σταθούμε στο πλάι όλων των συναδέλφων μας χωρίς ίχνος διαχωρισμού γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτή η αρρωστημένη κατάσταση του σήμερα θα ξεφουσκώσει πολύ σύντομα.  

ΣΚΕΕΠ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου