Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Σημαντικά τα κοιτάσματα πετρελαίου αλλά δεν θα πλουτίσει ο καθένας ξεχωριστά»

Πετρελαιοπηγή
“Οι Έλληνες δεν πρέπει να αναμένουν ότι από τα κοιτάσματα πετρελαίου ή αερίου θα πλουτίσουν ο καθένας ξεχωριστά, αλλά τέτοιου είδους επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές για την οικονομία και την απασχόληση" τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο κυπριακής καταγωγής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον Μιχάλης Οικονομίδης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Οικονομίδης, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου "Το ενεργειακό μέλλον και το περιβάλλον", τόνισε πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι το βασικό ενεργειακό μείγμα σε παγκόσμια κλίμακα για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές δεν είναι επαρκείς και ο γαιάνθρακας είναι πιο ρυπογόνος για το περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές νοτίως της Κρήτης, ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι εκεί "υπάρχει πετρέλαιο", αλλά η τεχνική δυσκολία έγκειται στο ότι "το βάθος είναι αρκετά μεγάλο" και απαιτείται ειδική τεχνογνωσία, ενώ "η κάθε δοκιμή με γεώτρηση θα κοστίζει πάνω από διακόσια εκατομμύρια ευρώ". Διευκρίνισε δε, ότι αν και δύσκολη δεν είναι τεχνικά ανέφικτη η άντληση, καθώς υπάρχουν εταιρείες που έχουν μεγάλη εμπειρία και σε αυτά τα βάθη, ενώ σημείωσε πως οι γεωτρήσεις στην Κύπρο γίνονται στο μισό βάθος.

 ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου