Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Νέο Ομόλογο στα Σκαριά για τα ΕΛΠΕ


Έξι μήνες μετά την επιτυχημένη έκδοση του πρώτου ευρω-ομολόγου της η ΕΛ.ΠΕ. φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης ενός δεύτερου, αυτή τη φορά με ρήτρα δολαρίου. Ο χρόνος έκδοσης θα εξαρτηθεί από το συνδυασμό πολλών παραγόντων, οι περισσότεροι των οποίων είναι εξωγενείς. Συνεκτιμώντας το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η ΕΛ.ΠΕ. εστιάζει σε άλλες προτεραιότητες, ενδογενούς χαρακτήρα, και την προοπτική το ελληνικό περιβάλλον να θεωρηθεί πιο ελκυστικό λόγω της ελληνικής Προεδρίας που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2014, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η κίνηση για την έκδοση και δεύτερου ομολόγου θα γίνει τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου.
Η ΕΛ.ΠΕ. δεν αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κύκλοι της διοίκησης του ομίλου σε σχετική ερώτηση του energia. gr επισήμαναν ότι «ο όμιλος εξετάζει διαχρονικά όλες τις εναλλακτικές οδούς χρηματοδότησης, ώστε να μπορεί κάθε φορά να επιλέγει την καταλληλότερη και προσφορότερη, σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες του, καθώς και τις συνθήκες της αγοράς. Αυτό δεν θα πρέπει να συνδεθεί με συγκεκριμένη χρονική συγκυρία».
Αυτήν την περίοδο η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. «τρέχει» πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό της. Ο στόχος του προγράμματος αυτού είναι η αποχώρηση συνολικά 320 ατόμων, ώστε να προκύψει εξοικονόμηση σημαντικού λειτουργικού κόστους, η οποία θα αποτυπωθεί στον ισολογισμό του 2014. 
Ήδη, με το πρώτο ομόλογο, 4ετούς διάρκειας και ύψους 500 εκατ. ευρώ, από την Hellenic Petroleum Finance, η ΕΛ.ΠΕ. προπλήρωσε τον περασμένο Μάιο 225 εκατ. ευρώ για ομολογιακό δάνειο που είχε συνάψει το 2012 και το οποίο έληγε το Δεκέμβριο, φέτος. Όλες οι υπόλοιπες δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου λήγουν το 2022, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2014 ( η υποχρέωση αυτή αφορά ομολογιακό δάνειο του 2012, το υπόλοιπο του οποίου στις 30/9/2013 ήταν 224 εκατ. ευρώ). Συνεπώς, αναχρηματοδότηση δανεισμού για τον όμιλο με τα δεδομένα αυτά θα προκύψει από το επόμενο έτος.
Η ΕΛ.ΠΕ. που εμφάνισε θετικό πρόσημο στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, προσδοκά στην περαιτέρω βελτίωση της εικόνας του ισολογισμού της για το 2013, προσβλέποντας στην παραδοσιακή ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης τους τελευταίους μήνες του έτους. Συν τοις άλλοις, το διυλιστήριο της Ελευσίνας κινείται με καλούς ρυθμούς από το καλοκαίρι, η ζήτηση των καυσίμων σταθεροποιήθηκε το θέρος, λόγω τουρισμού και η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανακάμπτει φέτος, καθώς λειτούργησε πιο αποδοτικά η διαδικασία του επιδόματος θέρμανσης.
Δύο ακόμη λόγοι συνηγορούν στην παραπομπή της έκδοσης δεύτερου ομολόγου το 2014. Πρώτον, επειδή υπάρχει ήδη ενδιαφέρον και από άλλες ελληνικές εταιρίες για ανάλογες κινήσεις ως το τέλος του έτους, η ΕΛ.ΠΕ. μάλλον δεν θα ήθελε να κάνει ταυτόχρονα την ίδια ενέργεια. Δεύτερον, εκτιμάται ότι η ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. για ένα 6μηνο θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας προς τα έξω, δεδομένου ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και όχι μόνον ενδιαφέροντος.
Με τα δεδομένα αυτά διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η ΕΛ.ΠΕ. δεν έχει λόγο να βιάζεται για την έκδοση ενός δεύτερου ομολόγου ως τα τέλη του έτους. 

 ΠΗΓΗ:.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου