Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Πώς καθιερώθηκε το 8ωρο


Ισπανία, Φεβρουάριος 1919. Στο υδροϋλεκτρικό εργοστάσιο στη Βαρκελώνη, La Canadiense, ανακοινώνεται μείωση μισθών, και μια ομάδα εργατών του τμήματος συντήρησης απολύεται για πολιτικούς λόγους. Έτσι, πυροδοτείται μία από τις πιο επιτυχημένες απεργιακές δράσεις στην ιστορία. Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, αναπροσαρμογή αμοιβών και 8ωρη εργασία.

Η απεργία εξαπλώνεται με ανάλογα αιτήματα και σε άλλα εργοστάσια. Καθοδηγείται από τη CNT και κατακλύζει ολόκληρη την Βαρκελώνη, με 100.000 εργάτες να παίρνουν μέρος συνολικά. Γίνονται συλλήψεις και φυλακίσεις απεργών.

Κατεβαίνουν και άλλοι εργάτες προς συμπαράσταση, με τα ίδια αιτήματα. Οι εργάτες του εργοστασίου ηλεκτρισμού κλείνουν τους διακόπτες. Η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι και ακινητοποιείται, όπως και μεγάλο μέρος της Καταλονίας.

O γενικός διοικητής της πόλης κηρύττει στρατιωτικό νόμο, φοβούμενος το ολοένα και αυξανόμενο κύμα απεργών. Η Βαρκελώνη κηρύσσεται σε κατάσταση πολιορκίας. Οι απεργοί επιστρατεύονται. Με βάση το στρατιωτικό νόμο, συλλαμβάνονται περίπου 3.000 απεργοί και σχεδόν όλη η ηγεσία της CNT. Οι εργάτες του La Canadiense επιστρατεύονται. Το ίδιο γίνεται και με τους εργάτες σε εργοστάσια ύδρευσης, ηλεκτρισμού, κ.ά.

Πολλά εργοστάσια καταλαμβάνονται από τις αρχές, κίνηση που τελικά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένει η κυβέρνηση, αφού το εργατικό κίνημα πεισμώνει περισσότερο.

Τα συνδικάτα στον Τύπο καθιερώνουν τη λεγόμενη «κόκκινη λογοκρισία», αρνούμενοι να δημοσιεύσουν οτιδήποτε εναντίον των απεργών (οι τυπογράφοι αρνήθηκαν να τυπώσουν οποιαδήποτε κυβερνητική ή άλλη διαταγή ή οτιδήποτε αρνητικό για τους απεργούς)

Στις 20 Μαρτίου 1919, οι απεργοί αναγκάζουν το La Canadiense να δεχτεί τα αιτήματά τους και επιστρέφουν στην εργασία τους. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο για όλα τα εργοστάσια, όπου η εργοδοσία αρνείται να απελευθερώσει όσους είχαν καταδικαστεί με το στρατιωτικό νόμο.

Στις 24 Μαρτίου ξεκινά νέα απεργία, με το La Canadiense να συμμετέχει επίσης. Κηρύσσεται και πάλι στρατιωτικός νόμος. Τα στρατιωτικά σώματα γεμίζουν την πόλη και ανοίγουν πυρ εναντίον κάθε υπόπτου. Ξεκινούν απεργίες αλληλεγγύης και σε άλλες πόλεις.

Η αλληλεγγύη εξαπλώνεται σαν ντόμινο στη Βαλέντσια, τη Μαδρίτη, τη Λερίδα, την Κουρούνια και αλλού. Οι απεργοί είναι αποφασισμένοι. Τα αιτήματά τους αδιαπραγμάτευτα.

Τελικά τον Απρίλιο του 1919, η απεργία αυτή γίνεται η πιο επιτυχημένη στην ισπανική ιστορία, αφού αναγκάζει την ισπανική κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το 8ωρο -η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που θεσμοθετεί κάτι τέτοιο.

Κυριακή είστε ανοιχτά, είπατε;

ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου