Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Μήνυση κατά πετρελαϊκών για χειραγώγηση της τιμής του Brent


Ομαδική μήνυση κατά πετρελαϊκών εταιρειών, της Morgan Stanley και εταιρειών εμπορίας εμπορευμάτων για χειραγώγηση της τιμής spot του Brent υπέβαλαν τον περασμένο μήνα τέσσερις βετεράνοι traders σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σύμφωνα με τη μήνυση, πετρελαϊκές εταιρείες, όπως οι BP, Statoil και Royal Dutch Shell, σε συνεργασία με την Morgan Stanley και τις εταιρείες εμπορίας ενέργειας Vitol Group, Trafigura Beheer και Phibro Trading, με τεχνητό τρόπο για περισσότερο από μία 10ετία επηρέαζαν την τιμή spot του Brent υποβάλλοντας εσφαλμένες πληροφορίες στην Platts, η οποία αποτελεί πάροχο πληροφοριών για τις τιμές αναφοράς στη φυσική αγορά.
Σύμφωνα με τους traders, ένας εκ των οποίων είναι πρώην διευθυντής του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν μη ανταγωνιστικές τιμές για το Brent, ενώ καταγγέλλουν και προσπάθειες χειραγώγησης της τιμής του αργού Ουραλίων.
Οι traders αναφέρουν πως μία εκ των μεθόδων που ακολουθούσαν οι εταιρείες ήταν αυτή του “spoofing” με την οποία τοποθετούσαν εντολές που κινούσαν την αγορά με σκοπό να τις ακυρώσουν αργότερα. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου