Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί η Συρία είναι τόσο σημαντική για ΗΠΑ και Ρωσία; Η "ροή" του πετρελαίου και η Gazprom

Γιατί η Συρία είναι τόσο σημαντική για ΗΠΑ και Ρωσία; Η "ροή" του πετρελαίου και η Gazprom
Μπορεί οι τιμές των εμπορευμάτων συνολικά να εμφανίζουν αδυναμία λόγω της αύξησης των πραγματικών επιτοκίων στις ΗΠΑ και την ισχυροποίηση του δολαρίου, αλλά η ραγδαία αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή έχει κάνει το αργό πετρέλαιο να ξεχωρίζει.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Ivan Martchev η πορεία του αργού πετρελαίου μοιάζει με αυτή των εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης το 2011. Η κατάσταση στη Συρία, με τις βίαιες εξεγέρσεις που σαρώνουν τον αραβικό κόσμο, έχει  κοστίσει πολλές περισσότερες ζωές σε σύγκριση με την κρίση στη Λιβύη. Όμως, η Λιβύη αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους εξαγωγείς πετρελαίου με τεράστια αναξιοποίητα κοιτάσματα, ενώ η Συρία, φαινομενικά τουλάχιστον, δεν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αγορές πετρελαίου.

Παρόλα αυτά, το Ιράν έχει απειλήσει να προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης κατά της Συρίας, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα την «βοηθήσει», σε ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ. Οι Ρώσοι προστατεύουν τα δικά τους συμφέροντα, με τον πρόεδρο Πούτιν να ισχυρίζεται ότι θα ήταν «απόλυτη ανοησία» για τον Άσαντ να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Γιατί όμως η Συρία είναι τόσο σημαντική για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, πέρα από το προφανές ηθικό νόημα της χρήσης απαγορευμένων χημικών όπλων; Σύμφωνα με τον Martchev, αν μελετήσει κανείς το χάρτη της Συρίας, θα δει ότι ο μόνος τρόπος για να διακινηθούν οι τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κατάρ προς την Τουρκία και έπειτα προς την Ευρώπη είναι μέσω της Συρίας.

Βέβαια και το Ιράκ συνορεύει με την Τουρκία, αλλά και με την ημι-αυτόνομη κουρδική περιοχή, όπου τα ενδιαφερόμενα μέρη πιθανόν να μην θέλουν να παραχωρήσουν το προνόμιο του ελέγχου  ενός μεγάλου αγωγού μεταφοράς πετρελαίου ή φυσικού αερίου, με δεδομένη την έντονη επιθυμία του κουρδικού λαού για αυτοδιάθεση. Η Συρία έχει επίσης μια κουρδική περιοχή, αλλά η μόνη εναλλακτική δυνατότητα διέλευσης του αγωγού στην Τουρκία περνά από μη κουρδικές περιοχές της Συρίας.

Ενώ οι προαναφερθείσες γεωπολιτικές θεωρίες μπορεί να φαίνονται αμφιλεγόμενες,  υπάρχουν ταυτόχρονα και επενδυτικές επιπτώσεις. Σε περίπτωση που αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησης Άσαντ μετά τις εξαιρετικές διπλωματικές μανούβρες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αυτός που θα επωφεληθεί περισσότερο από την κατάσταση θα είναι η Gazprom, εξηγεί ο αναλυτής.

Η Gazprom κρατά σταθερά τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και με τη μετοχή να διαπραγματεύεται 35 φορές τη λογιστική αξία, με PE στο 2,6, η τιμή της μετοχής της έχει πιεστεί χαμηλότερα για αρκετό χρονικό διάστημα. Βέβαια αυτές οι αποτιμήσεις είναι κοινές για τις ρωσικές μετοχές και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «κραυγαλέο buy", αν και η επιρροή της ρωσικής οικονομίας στην Ευρώπη δείχνει ότι η ρωσική αγορά έχει καθυστερήσει για ένα ράλι στο  ισχυρό τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης που θα οδηγήσει σε "χτύπημα" των ΗΠΑ και ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ θα έφερνε εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου.

Η συριακή κατάσταση επηρεάζει τη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρίσκεται ταυτόχρονα σε αναμονή για την επερχόμενη απόφαση της Federal Reserve για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την 1η Μαΐου, και εάν η σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης είναι λιγότερο επιθετική από ό, τι φοβούνται οι αναλυτές, τα ομόλογα θα ανακάμψουν περαιτέρω.

Οι επενδυτές, σύμφωνα με τον I. Martchev δεν σκοπεύουν να τοποθετηθούν "long" στις χρηματιστηριακές αγορές ενώ αντίθετα τα ομόλογα δείχνουν έτοιμα για ανάκαμψη.
 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου