Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΕΛΠΕ: Μικρή αναβολή στην αποκρατικοποίηση και στο βάθος ξανά Κατάρ


Σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, η πώληση των ΕΛΠΕ μετατέθηκε χρονικά κατά ένα τρίμηνο, ωστόσο η κινητικότητα γύρω από την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου – πιθανόν και ενός ποσοστού του έτερου μετόχου, δηλαδή της Paneuropean – διατηρείται. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό και με την είσοδο της Qatar Petroleum στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής Ήρων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GDF SUEZ) επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια που θέλουν τους Καταρινούς να εξετάζουν εκ νέου την είσοδό τους στην ελληνική αγορά διύλισης, προκειμένου να δημιουργηθούν ευρύτερες συνέργειες και να εξυπηρετηθούν τα σχέδια για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνεται η Qatar Petroleum προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής Ήρων 2 του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της  γαλλικής Gaz de France Suez. To deal  χαρακτηρίστηκε από την αγορά ως πιθανός προάγγελος περαιτέρω εμπλοκής των καταρινών στα ελληνικά ενεργειακά τεκταινόμενα, εκτίμηση που εφόσον ισχύει εκ των πραγμάτων αναθερμαίνει το παλαιότερο ενδιαφέρον για την υπόθεση της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων.
Θυμίζουμε τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν και πάλι βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Κατάρ και το 2010, όταν είχε εκδηλωθεί πραγματικό ενδιαφέρον από την πλευρά του Εμιράτου να αποκτήσει το μερίδιο του Δημοσίου, αλλά και του έτερου μετόχου  - όμιλος Λάτση – χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η πώληση. Στην πορεία ωστόσο οι Καταρινοί απέσυραν σταδιακά το ενδιαφέρον τους , ιδιαίτερα όταν η παρουσία της Gazprom στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, συνδέθηκε και με το πιθανό ρωσικό ενδιαφέρον για την πώληση των ΕΛΠΕ.
Σημειώνεται τέλος ότι στο νέο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων, η πώληση των ΕΛΠΕ θα ακολουθήσει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και την πώληση μαζί με το ποσοστό του Δημοσίου και των μετοχών που κατέχει ο όμιλος στην εταιρεία αερίου. Στο τελευταίο χρονοδιάγραμμα ο διαγωνισμός για την πώληση των ΕΛΠΕ θα ξεκινήσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 ενώ η ολοκλήρωση της πώλησης τοποθετείται χρονικά στο τρίτο τρίμηνο του 2014.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου