Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ερχονται αυξήσεις στο ρεύμα για χαμηλές καταναλώσεις και αγρότες


Θέμα τιμολογίων της χαμηλής τάσης του ρεύματος έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Σεπτέμβριο, παρότι υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν έχει ικανοποιηθεί ο σχετικός όρος του μνημονίου για άρση όλων των σταυροειδών επιδοτήσεων. Για την ακρίβεια θα έπρεπε πριν την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης που επήλθε την 1η Ιουλίου, να έχουν γίνει όλες οι κατηγορίες τιμολογίων κοστοβαρείς. Είχαν γίνει κάποια βήματα τον Ιανουάριο, όταν επιβλήθηκαν και οι τελευταίες αυξήσεις, και είχε αφεθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις αλλαγές που είχαν τότε προγραμματιστεί για Μάιο και Ιούλιο. Ωστόσο οι αλλαγές αυτές δεν έγιναν ποτέ, με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα εκκρεμότητα.
Κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων στην πράξη σημαίνει αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια μικρής κατανάλωσης (οι μεγάλες διαφορές υπάρχουν στις πολύ μικρές καταναλώσεις 0 έως 800 Κιλοβατώρες) και στα αγροτικά τιμολόγια με παράλληλη ελάφρυνση των εμπορικών τιμολογίων.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το μνημόνιο θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο οικιακό τιμολόγιο όσον αφορά την ενέργεια. Δεν δικαιολογείται διαφοροποίηση ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης, καθώς δεν αποτελεί στοιχείο διαφορετικού προφίλ καταναλωτή. Δηλαδή διαφορετικό προφίλ καταναλωτή έχουμε όταν η συμπεριφορά του μέσα στο 24ωρο είναι διαφορετική (μόνον νύχτα κ.λπ.) πράγμα που δεν συμβαίνει με τους οικιακούς ανεξάρτητα από το πόσο ρεύμα καταναλώνουν.
Αυτό το ενιαίο οικιακό τιμολόγιο (το οποίο υποχρεωτικά θα φέρει αυξήσεις για τις χαμηλές καταναλώσεις και τα αγροτικά και γιαυτό το αποφεύγει το ΥΠΕΚΑ) δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, γεγονός που αναμένεται να τεθεί επιτακτικά από την τρόικα τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου