Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Κόντρα ΥΠΕΚΑ-Υπουργείου Οικονομικών για το Χρηματιστήριο Ενεργειακών Προϊόντων


Δύο υπουργεία ερίζουν για τις αρμοδιότητες και τον έλεγχο του Χρηματιστηρίου Ενεργειακών Προϊόντων, όταν και όποτε λειτουργήσει.
Το υπουργείο Οικονομικών αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει το ΥΠΕΚΑ, στο οποίο ανήκουν οι αρμοδιότητες του τομέα της ενέργειας, αλλά ούτε και τη ΡΑΕ, διέρρευσε πριν από δύο εβδομάδες σχέδιο νόμου για τα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων, το οποίο περιλαμβάνει και χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο ΥΠΕΚΑ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, ανέθεσε στο νομικό τμήμα του να έρθει σε επαφή με το αντίστοιχο τμήμα του ΥΠ.ΟΙΚ. προκειμένου να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες σε μια τέτοια προοπτική. Δηλαδή, το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, πλην ενέργειας, να ανατεθούν στην ΕΧΑΕ.
Το ΥΠΕΚΑ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr, δεν επιθυμεί οι χρηματιστηριακές πράξεις ενεργειακών προϊόντων να περάσουν στην ΕΧΑΕ, αλλά να παραμείνουν στο ΛΑΓΗΕ. Να σημειωθεί ότι στο σχέδιο νόμου που διέρρευσε προβλέπεται η μεταφορά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας των αρμοδιοτήτων του ΛΑΓΗΕ που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της αγοράς, πράγμα το οποίο προκάλεσε δυσφορία στο ΥΠΕΚΑ.
Ενδεικτικό των προθέσεων του ΥΠΕΚΑ για το θέμα αυτό είναι το γεγονός ότι το Μάιο ο ΛΑΓΗΕ έγινε πλήρες μέλος στην Europex, τη μη κερδοσκοπική Ένωση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων Ενέργειας, με έδρα τις Βρυξέλλες. Σήμερα, η Europex έχει 20 μέλη και στο διοικητικό συμβούλιο της συμμετέχει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ Τάσος Γκαρής.
Καθώς ο ρόλος του ΛΑΓΗΕ αναμένεται να περιορισθεί έως και να ακυρωθεί ενόψει της κατάργησης του σημερινού mandatory pool, στο πλαίσιο της προσαρμογής μας στο target model, προφανώς, φαίνεται να αναζητείται νέος ρόλος για το Λειτουργό της αγοράς. Ο ΛΑΓΗΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia.gr, επιδιώκει να μετεξελιχθεί σε Χρηματιστήριο Ενέργειας και μάλιστα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο από την Europex για την
ενιαία λειτουργία όλων των μελών της ως Χρηματιστήρια Ενέργειας, στο οποίο συμμετέχει και ο ΛΑΓΗΕ. Ήδη, ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρείται ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας εκκαθάρισης των συναλλαγών στον ΗΕΠ από τον ΛΑΓΗΕ.
Το ερώτημα, βέβαια, που τίθεται είναι αν μπορεί ο ΛΑΓΗΕ να αναλάβει τέτοιες ευθύνες. Κατά μία άποψη παραγόντων τη αγοράς, αυτός ο ρόλος ανήκει στο Χρηματιστήριο, που διαθέτει το απαραίτητο Know How. Μάλιστα, υπενθυμίζεται από τους ίδιους παράγοντες πρόταση που είχε καταθέσει το 2002 η ΡΑΕ για τη δημιουργία Προθεσμιακής Αγοράς Ενέργειας, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της τότε ηλεκτρικής αγοράς, την οποία θα αναλάμβανε να «τρέξει» το τότε Χρηματιστήριο Παραγώγων, που ενσωματώθηκε στη συνέχεια στην ΕΧΑΕ. Η πρόταση αυτή ουδέποτε πέρασε.
Τώρα φαίνεται, για άλλους λόγους, ότι η χρηματιστηριακή αγορά ενεργειακών προϊόντων επιδιώκεται από το ΥΠ.ΟΙΚ. να ανατεθεί στην ΕΧΑΕ, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί και έτσι να ενισχυθεί ο ρόλος του Χρηματιστηρίου. Ήδη, μέσω του τελευταίου γίνονται οι δημοπρατήσεις ρύπων, κάτι το οποίο δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη, όπως έλεγαν πηγές στο energia.gr, του ΥΠΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθεί η κόντρα των δύο υπουργείων για το όλο θέμα. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου