Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Πέμπτη φτάνει η εγγυητική της Socar, αίσιο τέλος στο «σίριαλ» ΔΕΣΦΑ


Μια εβδομάδα μετά και την αποστολή της επίσημης προσφοράς της, το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκά ότι μεθαύριο Πέμπτη θα παραλάβει και την προσαρμοσμένη εγγυητική επιστολή της Socar, που σημαίνει ότι  ίσως την Παρασκευή να κατακυρωθεί επιτέλους ο εδώ και ένα μήνα μετέωρος διαγωνισμός στους Αζέρους.

«Τέλος καλό όλα καλά», λένε τα στελέχη του Ταμείου, που προ ημερών ενημερώθηκαν από τη Socar ότι την Πέμπτη θα τους αποστείλει την εγγυητική ύψους 40 εκατ. ευρώ (το 10% της βελτιωμένης προσφοράς των 400 εκατ. ευρώ), και ότι το «σίριαλ» της πώλησης του ΔΕΣΦΑ θα λάβει και επίσημα τέλος.

Εφόσον η δέσμευση της Socar τηρηθεί, τότε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πολύ πιθανό το Ταμείο να συγκαλέσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για την Παρασκευή, προκειμένου να κατακυρώσει υπέρ των Αζέρων το διαγωνισμό. Εννοείται ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχο έκτακτο Δ.Σ. από τα ΕΛΠΕ (πωλητής του 35% έναντι του 31% του ΤΑΙΠΕΔ). Διαφορετικά, η κατακύρωση της μεταβίβασης, και μαζί της και η αγωνία, θα παραταθούν για μια ακόμη εβδομάδα.

Το κλίμα πάντως που μεταφέρουν στελέχη του Ταμείου για τη στάση των Αζέρων, είναι ότι μπορεί να εξετάζουν εξονυχιστικά και την τελευταία λεπτομέρεια του deal– «και καλά κάνουν» όπως λέει ο συνομιλητής μας- ωστόσο η συνεργασία μαζί τους είναι υποδειγματική. «Περιμένουμε απ’ αυτούς διάφορα τελικά έγγραφα, μας ενημέρωσαν ότι θα στείλουν την εγγυητική ως το πρωί της Πέμπτης, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Θα βάλει στα ταμεία 187 εκατ. ευρώ

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ περιμένουν πως και πως τις τελικές υπογραφές στο deal του ΔΕΣΦΑ προκειμένου να εμφανίσουν κάποιο αποτέλεσμα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων μετά και το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, και τις γενικότερα χαμηλές επιδόσεις.

Σημειωτέον ότι με βάση την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, φέτος το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να εισπράξει περί τα 187 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ (τα υπόλοιπα θα εισπραχθούν από τα Ελληνικά Πετρέλαια).

Το γεγονός πάντως ότι έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η Socar δέχθηκε να βελτιώσει την αρχική προσφορά της ύψους 305 εκατ. ευρώ, και ο διαγωνισμός δεν έχει κλείσει ακόμη, λέει από μόνο του πολλά.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί ισχυρίστηκαν ότι οι εκκρεμότητες ήταν απλώς «τυπικές», στην πορεία ωστόσο αποδείχθηκε πως ήταν αρκετά ουσιαστικές για να κλείσει η πώληση. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που είδαν τον προηγούμενο μήνα το φως της δημοσιότητας, η Socar ζήτησε να μπορεί να ασκεί ανεξάρτητη εμπορική πολιτική, να αναπροσαρμόζει δηλαδή ελεύθερα τα τέλη διέλευσης για τη χρήση των δικτύων φυσικού αερίου. Τα τέλη αυτά ρυθμίζονται σήμερα από τη ΡΑΕ.

Ο λόγος στην Κομισιόν

Μετά από επίπονες συναντήσεις και διαβουλεύσεις φαίνεται ότι κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και ΡΑΕ κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή, ώστε και να ικανοποιηθεί το αίτημα των Αζέρων, και να μην δώσουν «πάτημα» για προσφυγές από τρίτους καθώς οι όροι του διαγωνισμού δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο.

Εφόσον όλα πάνε καλά, η υπόθεση εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, περνά πλέον στη σφαίρα ευθύνης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που θα κληθεί να ελέγξει αν νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

Πρόκειται για δύσκολη άσκηση, καθώς όπως λένε οι γνωρίζοντες, είναι η πρώτη φορά από τότε που ισχύουν οι ενεργειακές οδηγίες που η Ε. Ανταγωνισμού της Κομισιόν θα κληθεί να αποφανθεί επί της πώλησης ενός εθνικού συστήματος μεταφοράς ενέργειας σε εταιρεία χώρας που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου