Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ο TAP καταλύτης εξελίξεων για την αποθήκη αερίου στην Καβάλα


Η ανάδειξη του αγωγού TAP ως του προτιμητέου αγωγού για τη μεταφορά του αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση του project δημιουργίας υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, στο υπό εξάντληση υπεράκτιο πεδίο φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας.
Το έργο ως γνωστόν έχει περιληφθεί στα υπό αξιοποίηση assets του δημοσίου, που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και μελετώνται οι τρόποι για την προσφορότερη εξέλιξη της διαδικασίας.
Ωστόσο η διαφαινόμενη διέλευση του TAP από τη χώρα μας, διαφοροποιεί τα δεδομένα: δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο αγωγός -καθώς θα φέρει στην περιοχή φυσικό αέριο από μια νέα πηγή- δημιουργεί προϋποθέσεις για την κατασκευή παράλληλων υποστηρικτικών υποδομών. Μια τέτοια υποδομή είναι και οι αποθηκευτικοί χώροι, με την Αλβανία μάλιστα να έχει ήδη σχεδιάσει και να βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, η κατασκευή τέτοιου χώρου εντός της δικής της επικράτειας.
Η ελληνική πλευρά γνωρίζει πάντως, ότι η δημιουργία αποθήκης συνιστά μια ακόμη σημαντική πρόκληση, στην προσπάθεια της χώρας μας να αναδειχθεί σε κόμβο προμήθειας και τιμολόγησης φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή: για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητη η ύπαρξη υποδομών (LNG, αποθηκευτικοί χώροι, αγωγοί) που θα οδηγήσουν στην έλευση αερίου από διαφορετικές πηγές και φυσικά η ζήτηση. Το ζητούμενο βεβαίως υπό αυτό το πρίσμα είναι να «τρέξουν» άμεσα οι εξελίξεις καθώς οι σχεδιασμοί για τις συμφωνίες και τις συνεργασίες του TAP «κλειδώνουν».
Σύμφωνα με τα λόγια ανώτατου στελέχους του ΥΠΕΚΑ, που συνομίλησε με το Capital.gr «το έργο ή θα προχωρήσει άμεσα στους επόμενους μήνες ή δε θα γίνει ποτέ και αυτό το ξέρουμε». Υπό το πρίσμα αυτό δε θα πρέπει να αποκλείεται η ανάληψη πρωτοβουλιών συνεννόησης με το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ και αξιολόγησης - αξιοποίησης των μέχρι τώρα κινήσεων που έχουν γίνει για το projectτης αποθήκης.

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου