Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Βιομηχανία: Ότι κόψαμε από μισθούς, το δίνουμε σε ενέργεια!


Πριν από τέσσερα χρόνια βιομηχανία της Κομοτηνής πλήρωνε για εργατικά 7 εκατ. ευρώ το χρόνο και για ενέργεια 1 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Μετά και τις μειώσεις του εργατικού κόστους, στις οποίες προχώρησε για να καταστεί βιώσιμη, καταβάλλει για μισθούς 6 εκατ. ευρώ το χρόνο, αλλά για ενέργεια 3,5 εκατ. ευρώ!
Ότι δηλαδή κατάφερε να εξοικονομήσει μέσα από τις μειώσεις του εργατικού κόστους, τα πληρώνει για να καλύψει το κόστος της ενέργειας που αυξήθηκε κατακόρυφα.
Το παράδειγμα αυτό, μαζί με άλλα, από μεταποιητικές επιχειρήσεις που δεν αντέχουν το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, παρουσίασαν σε εκδήλωση που έγινε προ ημερών στην Κομοτηνή οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ.
Τα μέλη της έχουν ξεκινήσει πανελλαδική ενημερωτική καμπάνια για θέματα κόστους και ανταγωνιστικότητας με πρώτη στάση τη Κομοτηνή, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Κεντρική διαπίστωση της εκδήλωσης ότι δεκάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις έχουν άμεσα ή έμμεσα πληγεί από την έλλειψη εθνικής ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής.
Παραδείγματα
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι πολιτικές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και περιπτώσεις ελληνικών βιομηχανιών που έχουν στραφεί σε εναλλακτικές μορφές κάλυψης του ενεργειακούς τους κόστους.
Ακόμη ωστόσο και πολλές από τις βιομηχανίες που στράφηκαν σε εναλλακτικές μορφές, και κατάφεραν παροδικά να μειώσουν το κόστος τους, το είδαν ξανά να αυξάνεται λόγω των φόρων.
Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η περίπτωση της Χαρτοποιίας Κομοτηνής, που καλύπτει τις ανάγκες της με λέβητα βιομάζας, επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επένδυση που σταδιακά απαξιώνεται λόγω αυξήσεων που μόνο τον τελευταίο χρόνο ανήλθαν σε 35% σε τέλη και φόρους.
Άλλη περίπτωση είναι εκείνη της ΕΛΦΕ (Λιπάσματα Καβάλας), που παράγει ηλεκτρική ενέργεια για ιδιοκατανάλωση, το αρχικό ωστόσο όφελος έχει μειωθεί σημαντικά μετά την επιβολή των υψηλών τελών και φόρων.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από αρκετές βιομηχανίες, επιμελητήρια, και κόμματα (Οικολόγοι, ΣΥΡΙΖΑ) τονίζοντας ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλα βιομηχανικά λουκέτα.
Εκ μέρους της ΕΒΙΚΕΝ, ο Αντώνης Κοντολέων επεσήμανε ότι στην Ελλάδα απουσιάζει παντελώς η βιομηχανική πολιτική, σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις ενισχύουν με μέτρα ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους την παραγωγή τους. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου