Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ποιοι θα περάσουν από τον εφορία με τα δικαιολογητικά της δήλωσης ανά χείρας

Ποιοι θα περάσουν από τον εφορία με τα δικαιολογητικά της δήλωσης ανά χείρας
Τέλος στον κανόνα που όριζε ότι θα καλούνται για έλεγχο όσοι εμφανίζονται να δικαιούνται επιστροφή φόρου άνω των 1500 ευρώ, βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Φορολογούμενοι θα καλούνται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους στην εφορία ακόμη και αν η δήλωσή τους είναι χρεωστική.

Για την επιλογή των φορολογικών δηλώσεων που θα ελέγχονται, η Γενική Γραμματεία βγάζει λίστες «υπόπτων» τρέχοντας συγκεκριμένα «κριτήρια κινδύνου». Τα κριτήρια έχουν ήδη καθοριστεί και ενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά που υποβάλλεται μια φορολογική δήλωση. Έτσι, με το που πατάει ο φορολογούμενος το κουμπί «υποβολή» ενημερώνεται (εφόσον πληροί τα κριτήρια) ότι πρέπει να προσέλθει στην εφορία με τα δικαιολογητικά του μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου να υπαχθεί σε έλεγχο.
Πολλά «μόρια» συγκεντρώνουν φέτος οι φορολογούμενοι που:
1.Φτάνουν να δικαιούνται μεγάλη επιστροφή φόρου (η έννοια «μεγάλη» όμως είναι διαφορετική σε σχέση με πέρυσι. Πλέον δεν υπάρχει το όριο των 1500 ευρώ. Αυτό έγινε επειδή πολλοί φορολογούμενοι «προσάρμοζαν» το ποσό της επιστροφής στα 1500 ευρώ έτσι ώστε να μην γεννούν υποψίες
2.Εμφανίζουν πολλές δαπάνες που εξακολουθούν να συνιστούν φορολογική έκπτωση αναλογικά με το εισόδημά τους. Στο στόχαστρο δηλαδή, μπαίνουν μεγάλα δάνεια για απόκτηση κύριας κατοικίας, υψηλές ιατρικές δαπάνες και εξωφρενικά δίδακτρα σε φροντιστήρια ή ενοίκια για κύρια κατοικία.
3.Καλύπτουν τεκμήρια με «ύποπτα» ποσά: ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, κέρδη από …λαχεία κλπ
Ο κίνδυνος για το υπουργείο Οικονομικών είναι εξαιρετικά αυξημένος φέτος καθώς το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων, θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. Με 5,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις προ των πυλών, είναι αυξημένες οι πιθανότητες κάποιοι να θελήσουν να συμπληρώσουν αυθαίρετα κάποια ποσά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές προκειμένου να αποφύγουν φορολογικές επιβαρύνσεις.
Όσοι συλληφθούν ύστερα από το έλεγχο να έχουν αναγράψει ψεύτικα ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις, θα καλούνται να κάνουν τροποποιητική δήλωση, θα πληρώνουν τη διαφορά φόρου που προκύπτει αλλά και πρόστιμο. 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου