Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ο Πενταπλασιασμός του ΕΦΚ και το Δυσμενές Περιβάλλον Διύλισης Επηρέασαν τα Αποτελέσματα των ΕΛΠΕ στο Α΄Τρίμηνο


Tο δυσμενές περιβάλλον διύλισης στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα η χειρότερη περίοδος στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, λόγω του πενταπλασιασμού του ΕΦΚ, δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστα τα οικονομικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ στο α΄τρίμηνο του 2013. Έτσι, παρά την θετική επίδοση του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, που συνιστά μία αναμφίβολα επιτυχημένη επένδυση του Ομίλου, αλλά και την αυξημένη κερδοφορία του κλάδου Πετροχημικών τα ΕΛΠΕ, δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τις ζημίες, που ανήλθαν στα 78 εκατ. ευρώ στο εν λόγω διάστημα.
Έτσι, όπως τονίζει και η σχετική ανακοίνωση του Ομίλου ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα α΄τριμήνου του τρέχοντος έτους, μετά την απόφαση για πενταπλασιασμό του ΕΦΚ στην αρχή της περιόδου θέρμανσης 2012/13, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 70% για το σύνολο της χειμερινής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνολικά, με βάση τα πρώτα στοιχεία για το τρίμηνο, η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 37% ενώ η κατανάλωση καυσίμων κίνησης μειώθηκε κατά περίπου 6.5%, δηλαδή με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα.
Η χαμηλή ζήτηση και οι εξελίξεις στην ευρωζώνη οδήγησαν σε ευμεταβλητότητα των αγορών αργού πετρελαίου και συναλλάγματος σε όλη τη διάρκεια του Α' τριμήνου. Η πτώση της τιμής αργού πετρελαίου Brent στο τέλος του Μαρτίου ($110/bbl) οδήγησε σε ζημιές λόγω αποτίμησης αποθεμάτων στα αποτελέσματά του τριμήνου . Τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης Μεσογείου παρέμειναν στα ίδια χαμηλά επίπεδα με αυτά του Α' Τρίμ. 2012, καθώς η ανάκαμψη των περιθωρίων βενζίνης αντισταθμίστηκε από μειωμένες επιδόσεις σε άλλα προϊόντα.
Οικονομικά αποτελέσματα
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δημοσίευσαν Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA €38εκ. (-49% έναντι Α' Τρίμ. 2012), καθώς η θετική επίδοση του διυλιστηρίου Ασπροπύργου και η αυξημένη κερδοφορία του κλάδου Πετροχημικών αντισταθμίστηκαν από τη μείωση στην εσωτερική αγορά και τη παρατεταμένη διαδικασία αριστοποίησης του διυλιστηρίου Ελευσίνας.
Μετά την έναρξη και λειτουργία τους στο Δ' τρίμηνο του 2012, οι κύριες νέες μονάδες τέθηκαν εκτός λειτουργίας (shut-down) για σύντομο χρονικό διάστημα με στόχο την επίλυση προβλημάτων που συνήθως παρουσιάζονται στην αρχική λειτουργία ενός τόσο σύνθετου διυλιστηρίου και τις απαραίτητες προσαρμογές για την βελτιστοποίησης της απόδοσής τους. Κατά συνέπεια, παρά τις αυξημένες εξαγωγές και τη βελτιωμένη παραγωγή, τα αποτελέσματα του Α' Τριμήνου 2013 επηρεαστήκαν από την παραπάνω διαδικασία και δεν αντανακλούν το αναμενόμενο όφελος από την επένδυση. Τα τρέχοντα επίπεδα λειτουργίας και τα παραγόμενα προϊόντα σε ποιότητα και μείγμα παραγωγής (yield) έχουν ήδη φτάσει και ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό και προδιαγραφές των μονάδων.
Τα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνουν επιπρόσθετα οφέλη ύψους €11εκατ. στο Α' Τρίμηνο 2013 λόγω μειωμένων δαπανών και των έργων μετασχηματισμού. Tα προγράμματα αυτά έχουν βελτιώσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα του Ομίλου και βοήθησαν στο να διατηρηθούν στο ίδιο περίπου επίπεδο τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών παρά την οικονομική κρίση και τα χαμηλά περιθώρια.
Ο μεσοπρόθεσμος στόχος για βελτίωση αυξήθηκε στα €300εκατ. ετησίως, κάτι που δίνει περαιτέρω δυνατότητα βελτίωσης των αποτελεσμάτων κατά €70εκατ., σε σχέση με τα €230εκατ. που έχουν συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2012.
Τέλος, επιπλέον από τα λειτουργικά αποτελέσματα, τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη επηρεάστηκαν από τη ζημιά αποτίμησης αποθεμάτων λόγω μείωσης των τιμών του αργού, την επίδραση στην αναβαλλόμενη φορολογία μετά την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων στο 26% και την έκτακτη πρόβλεψη λόγω τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου