Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Υιοθετήθηκε Νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο

Πετρελαιοπηγή
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες την νέα ευρωπαϊκή Οδηγία όσον αφορά στην ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η νέα νομοθεσία υποχρεώνει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα να αποδεικνύουν την ικανότητα τους για κάλυψη ζημιών προτού αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, καθώς και να υποβάλλον εκθέσεις και σχέδια για την αντιμετώπιση ενδεχομένων κινδύνων και ατυχημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις δραστηριότητες τους.
Σύμφωνα με την νέα Οδηγία, όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχουν πρόσβαση σε επαρκείς υλικούς, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για την πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων, ενώ δεν πρόκειται να τους χορηγείται άδεια, εφ’ όσον δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα χαρτιά. Επιπλέον, οι εταιρείες θα παρέχουν ένα εσωτερικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, δίδοντας μια πλήρη περιγραφή του εξοπλισμού και των διαθέσιμων πόρων, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση ατυχήματος και όλες τις ρυθμίσεις για τον περιορισμό των κινδύνων και την έγκαιρη ειδοποίηση των αρχών.
«Χρειαζόμαστε αυστηρότερα πρότυπα σε ό, τι αφορά στην διαχείριση κινδύνου. Πιστεύουμε ότι οι κανόνες που υιοθετήσαμε σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Ίβο Μπέλετ, που εισηγήθηκε στην σχετική Οδηγία. Αναφερόμενος στην Αρκτική, ο ίδιος σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαιοδοσία στα ύδατα του Βορείου Πόλου και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να επιβάλει κάποιο μορατόριουμ στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να καταρτίζουν εξωτερικά σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που θα καλύπτουν όλες τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις γεωτρήσεως εντός της δικαιοδοσίας τους. 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου