Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Υπ. Ναυτιλίας: Ανεφοδιασμός των πλωτών μέσων με AIS



Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων, ο κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με την υποχρέωση εφοδιασμού των πλωτών εφοδιαστικών μέσων με σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System - AIS).

Το AIS (Automatic Identification System) είναι ένα σύστημα αυτόματης ανταλλαγής δεδομένων απο το τι μεταφέρει ένα πλοίο και πού βρίσκεται, ενώ η διεθνής σύμβαση SOLAS το επιβάλλει σε όλα τα επιβατηγά και εμπορικά πλοία που χρησιμοποιούν τις διεθνείς θαλάσσιες οδούς (κατασκευής πλέον του Ιουλίου 2002).

Η εγκατάσταση του συστήματος γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται για τα εμπορικά πλοία και των οδηγιών των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Το σύστημα καταχωρείται στην άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεπικοινωνιακού σταθμού του πλοίου και αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο προς τις Αρχές Ελέγχου.

Η σωστή λειτουργία του συστήματος στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα αποτελεί ευθύνη του εκάστοτε πλοιάρχου.

Ο ανωτέρω εξοπλισμός ελέγχεται από τους αρμόδιους φορείς πιστοποίησης των πλοίων και υπόκειται σε όλους τους ελέγχους που προβλέπονται για το ναυτιλιακό ? τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό των πλοίων (έκτακτους και τακτικούς).

Σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας του συστήματος ενημερώνεται από το πλοίαρχο άμεσα ο φορέας που έχει εκδώσει τα κυβερνητικά πιστοποιητικά του πλοίου.

Εφόσον η βλάβη δεν μπορεί να αποκατασταθεί χορηγείται εύλογο χρονικό διάστημα για την αποκατάσταση της βλάβης από τον ανωτέρω φορέα και με ευθύνη του πλοιάρχου ενημερώνεται η οικεία αρχή ελέγχου.
 ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου