Τρίτη 26 Μαρτίου 2013
Κλειδώνει το «μοντέλο αγοράς» της ΔΕΠΑ από τη Gazprom…
Κοντά στη «χρυσή τομή» που θα καλύπτει τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και τη Gazprom σε περίπτωση που η τελευταία πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ αλλά τη μπλοκάρει η Κομισιόν, φαίνεται ότι βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι δύο πλευρές.
Πρόκειται για το θέμα ικανοποίησης του όρου που έθεσε κατά τις δύο πρόσφατες επισκέψεις του στην Αθήνα ο Αλεξέι Μίλερ σχετικά με το ύψος της εγγυητικής επιστολής που υποχρεούται να καταβάλει ο πλειοδότης στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.
Τα σενάρια που έχουν εξετάσει ΤΑΙΠΕΔ και Gazprom στις επιστολές που έχουν ανταλλάξει τις τελευταίες ημέρες, μιλούν είτε για μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επί της δεσμευτικής προσφοράς (από 20% να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό), είτε για το πότε ακριβώς αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.
Εφόσον το θέμα επιλυθεί οριστικά, θα ενημερωθεί σχετικά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που συνεδριάζει ξανά αύριο, υπό τον νέο του πρόεδρο Στέλιο Σταυρίδη, και ενώ έχει προηγηθεί απραξία τριών εβδομάδων.
Το επικρατέστερο σύμφωνα με τις πληροφορίες σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, προβλέπει μια νέα, αναλυτική διατύπωση του επίμαχου όρου, που θα λαμβάνει υπόψιν της μετρήσιμα εμπορικά δεδομένα για το πότε ο πλειοδότης φέρει ή όχι την ευθύνη της μη κατακύρωσης του διαγωνισμού. Κι αυτό προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να προστατευτεί απέναντι στο ενδεχόμενο ο πλειοδότης (όποιος κι αν αυτός είναι) να επικαλεστεί προσχηματικούς λόγους για να μην υπογράψει την τελική σύμβαση.
Το σκεπτικό, και οι συζητήσεις…
Έστω για παράδειγμα ότι η Gazprom πλειοδοτεί στο διαγωνισμό, αλλά η Κομισιόν στο πλαίσιο των αντιμονοπωλιακών ευρωπαϊκών κανονισμών της επιβάλει να προχωρήσει σε αποεπένδυση σε άλλες χώρες και να απολέσει μερίδιο π.χ. στην αγορά της Ιταλίας. Η ρωσική εταιρεία αρνείται καθώς θεωρεί ότι δεν τη συμφέρει να μειωθεί η παρουσία της στην μεγάλη Ιταλική αγορά, και επομένως προτιμά να μην υπογράψει σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ.
Έστω ωστόσο ότι η Κομισιόν δεν ζητά από τη Gazprom να πουλήσει μερίδιο στην αγορά της Ιταλίας, αλλά σε εκείνη της Σερβίας όπου οι όγκοι είναι μικρότεροι και τα έσοδα για το ρωσικό κολοσσό χαμηλότερα. Τυχόν άρνηση της Gazprom να το κάνει - πάλι με το επιχείρημα του εμπορικά ασύμφορου- και άρα μη υπογραφή της σύμβασης για τη ΔΕΠΑ, μπορεί να θεωρηθεί προσχηματική και άρα νομικά μη βάσιμη. Σε αυτή τη περίπτωση η εγγυητική θα καταπέσει υπέρ του Δημοσίου.
Το σενάριο λοιπόν που συζητείται εν είδη «χρυσής τομής» τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των δύο πλευρών είναι η απαλλαγή του πλειοδότη από την κατάπτωση της εγγυητικής, αλλά κάτω από πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα εμπορικά κριτήρια. Στο τραπέζι πάντως είχε πέσει σαν εναλλακτική και η μείωση του ποσοστού 20%.
Σε κάθε περίπτωση, από τις επαφές των δύο πλευρών έχει γίνει σαφές ότι οι Ρώσοι φοβούνται πως εφόσον πλειοδοτήσουν στο διαγωνισμό, η Κομισιόν θα κινηθεί εναντίον τους και θα τους συμπεριφερθεί όπως είχε κάνει στην περίπτωση της Microsoft (για τη μη τήρηση κανόνων αντιμονοπωλιακής πολιτικής).
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου