Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Στο έκτακτο Eurogroup το κυπριακό Μνημόνιο




Στη Σύνοδο που ξεκίνησε χθες έκανε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο στις Βρυξέλλες συνόδευσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Το θέμα του κυπριακού Μνημονίου δεν βρισκόταν στις επίσημη ατζέντα των συνομιλιών, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό συζητήθηκε έντονα στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο θέμα τον πρώτο λόγο τον έχουν οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, οι οποίοι πρόκειται μάλιστα να πραγματοποιήσουν σήμερα το βράδυ έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες σχετικά με αυτό.
Το εν λόγω έκτακτο Eurogroup, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ολλανδού Ντέιζελμπλουμ και έχοντας προηγουμένως λάβει το πράσινο φως από την τρόικα δίνει τροφή σε όσους υποστηρίζουν πως το κυπριακό Μνημόνιο είναι κοντά.
Αλλωστε, ο ίδιος ο νέος επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντέιζελμπλουμ, ξεκαθάρισε πως στόχος της σύσκεψης θα είναι «να συζητηθεί το περίγραμμα του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου», ενός προγράμματος το οποίο (πάντα σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση της τρόικας για την Κύπρο προβλέπεται να είναι έτοιμη και να έχει διαβιβαστεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έως τα τέλη Μαρτίου. 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου