Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013
Το Υπουργείο Πολιτισμού μετατρέπεται σε Γενική Γραμματεία
Tο υπουργείο Πολιτισμού, από την ηγεσία του οποίου, αξίζει να θυμίσουμε πως πέρασαν δύο πρωθυπουργοί των τελευταίων ετών, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ένας αρχηγός κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι προφανές πως δεν απολαμβάνει της αντιμετώπισης που του αρμόζει. Και οι τρεις, όχι μόνο δεν κατάφεραν να λύσουν κάποια από τα σοβαρά προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού, αλλά δεν έθεσαν καν τις βάσεις για την απρόσκοπτη και ορθή λειτουργία του.
Είναι γεγονός και γνωστό της πάση, πως, δεν είναι λίγοι οι λαοί που «ζηλεύουν» την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας, την ιστορία, και τον πολιτισμό μας.
Η παράδοση μας στο θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, την λογοτεχνία, είναι τεράστια και υψίστης σημασίας, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και πριν κάποιοι από εσάς, καλοθελητές, βιαστείτε να με χαρακτηρίσετε σοβινιστή, θα ήθελα να σας τονίσω πως μόνο σοβινιστής δεν είμαι. Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στον εαυτό μου, με την όποια νοημοσύνη διαθέτω να ανεχθώ την «κατάργηση» της πολιτιστικής μου κληρονομιάς.
Εδώ και 2500 χρόνια τα διαχρονικά μηνύματα που εκφράζονται μέσα από τα έργα των Αισχύλου, Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, πλημμυρίζουν από συγκίνηση όλους τους ανθρώπους της γης, αφού γίνονται κοινωνοί των πανανθρώπινων αξιών πού μεταφέρουν οι Τραγικοί Ποιητές μας και υιοθετούν τα οικουμενικά μηνύματά τους!
Υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να αρνηθεί πως ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Χατζιδάκης, ο Θεοδωράκης, ο Αγγελόπουλος, ο Γαβράς ο Κακογιάννης ο Κούνδουρος, ο Κουν, ο Μητρόπουλος, η Κάλλας, και πολλοί άλλοι που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν, δεν άγγιξαν με τα έργα τους, και την τέχνη τους, ψυχές ανθρώπων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη; Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει το αντίθετο; Μπορεί κανείς να αρνηθεί το γεγονός πως μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, έχει προσφέρει τα μέγιστα στον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα, και τις επιστήμες, στην εξέλιξη επί της ουσίας του πλανήτη;
Για όποιον έχει την τύχη να ταξιδεύει, έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, και να συναναστρέφεται με άλλους λαούς και κουλτούρες, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί πως η «ταυτότητα» του Έλληνα ορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, από την πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλάει στις πλάτες του, μια κληρονομιά «βαριά» όση και η ιστορία του.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου