Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟΛΟ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ Η Τουρκία θέλει το μισό Αιγαίο και απειλεί με «casus belli» για την ελληνική υφαλοκρηπίδα




Τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, που αποτελεί πάγια επιδίωξη της, αλλά σε συνδυασμό τώρα και με σαφή συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, αξιώνει η Τουρκία. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, πώς μετά τη χθεσινή κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης ετοιμάζεται να βγάλει και το Στόλο στο Αιγαίο προγραμματίζοντας μεγάλη κλίμακας ασκήσεις, προκειμένου να υπερασπιστεί τις θέσεις της, ενώ απειλεί και με τη διενέργεια ερευνών στην περιοχή του Καστελόριζου.

Στο λεγόμενο «verbal note» που επέδωσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει πλήρη δικαιώματα στις τέσσερις περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας που σχεδιάζει να κάνει έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων...

Πρόκειται για τα οικόπεδα 5033, 5034, 5035 και 5028. Ενδεικτικό της αντίληψης των Τούρκων για την κυριαρχία στην περιοχή είναι το γεγονός πως ειδικά το οικόπεδο 5033, εφάπτεται με το όριο της ελληνικής χωρικής θάλασσας καθώς απέχει 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και σε άλλο σημείο της οριογραμμής του φτάνει σε απόσταση 11,22 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ρόδου.

Με απλά λόγια, αυτό που θέλει η τουρκική κυβέρνηση είναι να συμπιέσει όλες τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, διαγράφοντας με μονομερή της απόφαση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Στην τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών στις περιοχές αυτές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της αυτών που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Στρατιωτικές, αλλά και διπλωματικές πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις της Άγκυρας, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο μετά και τη χθεσινή εξέλιξη. Είναι που το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κωνσταντινούπολη συνέβαλε στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έγιναν σαφείς οι ελληνικές θέσεις!!! 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου