Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Προς ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Κύπρο




Σοβαρό πρόβλημα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει η Κύπρος καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου η Άνω Βουλή της Αιγύπτου ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ, το οποίο αφενός ακυρώνει την προηγούμενη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και αφετέρου προβλέπει την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος. Η σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί το 2003.

Ο Καντέρ υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο και τόνισε ότι με το νέο νομοσχέδιο η Αίγυπτος ακυρώνει τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ με το δικαιολογητικό ότι με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, η χώρα είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας.

Το Κάιρο ήδη από τα τέλη του 2012 -και μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή -επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο και την Τουρκία.

Θεωρείται πως πίσω από την κίνηση αυτή της Αιγύπτου βρίσκεται η Τουρκία η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπονομεύσει την υφιστάμενη ΑΟΖ της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου