Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Θα φορολογήσουν αναδρομικά τις καταθέσεις μας


Θα φορολογήσουν αναδρομικά τις καταθέσεις μας
Απίστευτο και όμως ελληνικό: Τον Ιανουάριο του 2012, κλείσατε μια ετήσια προθεσμιακή κατάθεση. Τον Ιανουάριο του 2013, το έτος ολοκληρώθηκε και η τράπεζα σας απέδωσε τους τόκους. Παρακράτησε βέβαια το 10% για να το αποδώσει στην εφορία. Δεν ξεμπερδέψατε όμως. Διότι τώρα, η τράπεζα θα σας καλέσει να πληρώσει ένα επιπλέον 5% επί των τόκων. Περιθώρια να μην πληρώσετε δεν έχετε καθώς το ποσό θα αφαιρεθεί από τον τραπεζικό σας λογαριασμό.
Σύμφωνα με εξαιρετικώς επείγουσα εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων Χάρης Θεοχάρης, η φορολόγηση των τόκων με συντελεστή 15% αντί για 10% ισχύει όχι με βάση την περίοδο κατά την οποία έγινε η …παραγωγή των τόκων αλλά με βάση την ημερομηνία απόδοσής τους στον καταθέτη. Αν η πληρωμή των τόκων έγινε πριν την 31/12/2012, οι τόκοι φορολογούνται με 10% ενώ αν η πληρωμή έγινε με ημερομηνία μεταγενέστερη της 1/1/2013, οι τόκοι θα φορολογηθούν με συντελεστή 15%. Με αυτή την έννοια, διακρίνουμε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες προθεσμιακών καταθέσεων και αποτυπώνουμε τη φορολογική μεταχείριση που θα έχουν οι τόκοι:
1.Προθεσμιακός λογαριασμός μηνιαίας απόδοσης τόκων
Όλοι οι τόκοι που αποδόθηκαν –σε μηνιαία βάση- μέσα στο 2012, έχουν ήδη φορολογηθεί με συντελεστή 10% ενώ ο καταθέτης δεν έχει κάποια επιπλέον υποχρέωση. Βέβαια, για τους μηνιαίους τόκους που θα πληρωθούν μέσα στο 2013, ο τόκος θα φορολογείται με συντελεστή 15%
2.Προθεσμιακός λογαριασμός με απόδοση τόκων στην έναρξη
Αν η απόδοση τόκων έχει γίνει μέσα στο 2012, ο φόρος έχει ήδη υπολογιστεί με συντελεστή 10% και δεν θα έχετε κάποια περαιτέρω επιβάρυνση. Αν η έναρξη έχει γίνει μέσα στο 2013, δύο ενδεχόμενα υπάρχουν. Να σας έχει παρακρατηθεί ήδη ένα 10% οπότε χρωστάτε τη διαφορά του 5% ή να μην σας έχει γίνει ακόμη η παρακράτηση οπότε αυτή, όταν θα κλείσετε την κατάθεση, θα γίνει απευθείας με συντελεστή 15%
3.Προθεσμιακός λογαριασμός με απόδοση τόκων στη λήξη (με ημερομηνία λήξης μετά την 21/1/2013)
Ο τόκος θα υπολογιστεί κανονικά με 15%
4.Προθεσμιακός λογαριασμό με απόδοση τόκων στη λήξη (με ημερομηνία λήξης από την 1/1/2013 έως τις 21/01/2013
Αυτή είναι και η πιο «περίεργη» κατηγορία. Οι καταθέτες που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση, έχουν ήδη πληρώσει φόρο με συντελεστή 10% επί των τόκων. Η τράπεζα καλείται με την εγκύκλιο Θεοχάρη, να προχωρήσει σε ανάληψη ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του καταθέτη, έτσι ώστε ο φορολογικός συντελεστής να ανέβει στο 15%. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο βέβαια, ο καταθέτης να έχει ήδη σηκώσει τα χρήματά του. Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα καλείται να τον ειδοποιήσει και ο καταθέτης θα πρέπει να κάνει δήλωση στην εφορία προκειμένου να πληρώσει το ποσό του φόρου.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της εγκυκλίου. Μελετήστε το. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο καθώς αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αναδρομικής φορολόγησης. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου