Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Είχαν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία Γιατί δεν πήγαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη ψηφοφορία για το λαθραίο πετρέλαιο



Ως «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική» χαρακτηρίζει ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης την ματαίωση της ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει το κόμμα του για τα άρθρα 8 και 19 του νομοσχεδίου για τα αποθέματα αργού πετρελαίου.
Υπενθυμίζεται ότι το Προεδρείο της Βουλής απέρριψε την πρόταση όταν διαπίστωσε ότι οι αιτούντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίαζαν από την αίθουσα. 
Συγκεκριμένα, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα 21 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας η οποία σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό θα πραγματοποιούταν σήμερα το απόγευμα. 
Όντως, ο πρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος ενημέρωσε σχετικά το Σώμα και ξεκίνησε να διαβάζει τον κατάλογο των αιτούντων βουλευτών προκειμένου να διαπιστώσει την απαρτία (σ.σ. απαιτούνται να είναι παρόντες τουλάχιστον 15 βουλευτές). Στο τέλος της ανάγνωσης του καταλόγου ο πρόεδρος διαπίστωσε πως παραβρίσκονται στην αίθουσα μόλις οι 11 από τους συνολικά 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να απορρίψει την διαδικασία. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς παράγοντες κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από την δεκαετία του ’80.
Όπως ήταν φυσικό, το περιστατικό προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια των βουλευτών των υπόλοιπων κομμάτων ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αναζητούσε στους διαδρόμους του κοινοβουλίου τους απόντες με άγριες διαθέσεις.
Πέραν αυτών των σχολίων περί κοινοβουλευτικής απειρίας, ορισμένοι αναρωτήθηκαν: «πως είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ από την μια να καταγγέλλει το Μαξίμου για περίεργες σχέσεις του Μαξίμου με επιχειρηματίες του κλάδου πετρελαιοειδών και από την άλλη να ξεχνά να προσέλθει σε ψηφοφορία άρθρου που υποτίθεται ότι επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του;».
Πάντως, μεταξύ των βουλευτών που απουσίαζαν – αν και είχαν υπογράψει την , σχετική πρόταση – ήταν η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου (σ.σ. η οποία δικαιολογείται καθώς ήταν στην προανακριτική και δεν την ενημέρωσε κανείς) η κυρία Βασιλική Κατριβάνου και ο κ. Γιώργος Βαρεμένος. 
ΠΗΓΗ:.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου