Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΦΑ ΣΤΟΥΣ ΑΖΕΡΟΥΣ


Nέα εμπόδια θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, ζητώντας ως προαπαιτούμενο την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την Ημερησία, που επικαλείται Κοινοτικές πηγές.

Η εξέλιξη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο στην ελληνική όσο και στην αζέρικη πλευρά, καθώς, πέραν όλων των άλλων, μεταθέτει για άγνωστο χρόνο την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ και την είσπραξη των 400 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Και όλα αυτά όταν πληροφορίες του Newmoney.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ρίξει πίσω χρονικά την ιδιωτικοποίηση τόσο του ΑΔΜΗΕ, όσο και της ΔΕΠΑ, για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση.

Σε συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι του μετόχων, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ , της Socar και της ΡΑΕ με τους επικεφαλής της DG Energy (Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν) ζητήθηκε πέραν όλων των άλλων διαδικασιών και η διακυβερνητική συμφωνία Ε.Ε.- Αζερμπαϊτζάν, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από τη Βουλή του Αζερμπαϊτζάν.

Η συμφωνία θα δεσμεύει το Αζερμπαϊτζάν ότι σέβεται και δέχεται να εφαρμόσει το «τρίτο ενεργειακό πακέτο» της Ε.Ε., δηλαδή την οδηγία (και νόμο του ελληνικού κράτους από το 2011) για τον πλήρη διαχωρισμό της διανομής από την παραγωγή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ζητείται τέτοιου τύπου συμφωνία προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά εταιρείας, όμως τα στελέχη της DG Energy υποστήριξαν ότι η διαδικασία είναι επιβεβλημένη στο πλαίσιο του ειδικού όρου που περιλαμβάνει το τρίτο ενεργειακό πακέτο για τις περιπτώσεις εξαγοράς ενεργειακών υποδομών από εταιρείες τρίτων χωρών.

Ο όρος για τις τρίτες χώρες, που κατά πολλούς παρατηρητές σχεδιάστηκε για την Gazprom, εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην περίπτωση της πώλησης του ΔΕΣΦA, της εταιρείας που διαχειρίζεται τους αγωγούς αερίου στη Socar.

Οι όλες οι διαδικασίες που προβλέπει είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και χρονοβόρες και σε συνδυασμό με την ελληνική γραφειοκρατία καθιστούν την ολοκλήρωση της πώλησης μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, άγνωστο πότε θα καταλήξει…

 ΠΗΓΗ:.bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου