Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Δεσύπρης: «Ενώ η Ευρώπη Αναζητά Νέους Μηχανισμούς, Εμείς Ακόμη Συζητάμε Αν Έχουμε Αγορά Ενέργειας»


«Τη στιγμή που η Ευρώπη αναζητά νέους μηχανισμούς και μοντέλα για την ενεργειακή αγορά, εμείς ακόμη συζητάμε αν έχουμε αγορά ή όχι. Κάτι έχει γίνει λάθος. Δεν μπορεί επί 15 χρόνια να λέμε τα ίδια. Το άλογο είναι ψόφιο».
Με αυτό το δραματικό, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό τρόπο, περιέγραψε ο διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων του ομίλου Μυτιληναίος και μέλος του δ.σ. του ΙΕΝΕ Γιάννης Δεσύπρης την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική ενεργειακή αγορά. Μιλώντας χθες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» υπογράμμισε ότι «εξακολουθούμε και παραμένουμε μικρό γαλατικό χωριό, μόνο που δεν λέμε στους άλλους τι πίνουμε που μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε τόσο δυνατοί και να φαντασιωνόμαστε ότι έχουμε αγορά και ανταγωνισμό. Ακόμη ανακυκλώνουμε τα ίδια θέματα. Έχουν εκδοθεί ως τώρα ευρωπαϊκές οδηγίες, κανονισμοί, δεκάδες νόμοι, υπουργικές αποφάσεις και ρυθμιστικές αποφάσεις κι όμως έχουν δημιουργηθεί ελλείμματα και οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες παλεύουν να επιλύσουν οι θεσμικοί φορείς της αγοράς».
Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν, ωστόσο, κάποιες αλλαγές, επισήμανε ο κ. Δεσύπρης. Η παραγωγή από ΑΠΕ έφθασε τα 4.500 MW, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να κατασκευάσει τρεις νέες μονάδες, συνολικής ισχύος 2000 MW,συστάθηκαν ο ΛΑΓΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ και εξαφανίσθηκαν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί. Υπάρχει σήμερα υπερπροσφορά ισχύος. Ποιος θα το πληρώσει αυτό, διερωτήθηκε ο ίδιος. «Κάποιος θα το πληρώσει».
Σε αυτό το περιβάλλον, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σημαντικά πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας ακόμη περισσότερο. Η ζήτηση, κατά την εκτίμηση του κ. Δεσύπρη, δεν πρόκειται να επανέλθει στα επίπεδα του 2008. Ως συνέπεια της μείωσης της ζήτησης, όπως είπε, καταγράφεται μείωση του συντελεστή φορτίου κατά 10 μονάδες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι κλείνουν η μία μετά την άλλη οι κλασσικές μονάδες. Όσες έμειναν αναζητούν νέα καταναλωτικά φορτία βάσης για να τα εξυπηρετήσουν και να διασφαλίσουν έτσι την παρουσία τους στην αγορά. Την επιβίωση των τελευταίων θερμικών σταθμών στην Ευρώπη εξυπηρετεί, υπογράμμισε ο κ. Δεσύπρης, η πρόσφατη στροφή της Κομισιόν για την ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών. «Κάποιοι μπόρεσαν να δουν και τα δύο μαζί».
Αναφερόμενος στη χονδρεμπορική αγορά εξέφρασε την άποψη ότι είναι μία χονδρική χωρίς αγορά, με υπερσυγκέντρωση, χωρίς ανταγωνισμό και αφύσικα υψηλές διοικητικές χρεώσεις. Η ΟΤΣ, τόνισε ο ίδιος, δεν λέει τίποτε απολύτως. Αυτό που κυριαρχεί είναι η μείωση της ζήτησης, με τη μείωση της ΟΤΣ.
Στο κομμάτι της εμπορίας ο κ. Δεσύπρης ανέφερε ότι η μεταφορά ενέργειας από τη Γερμανία ως τα σύνορα μας στοιχίζει περίπου 7 ευρώ/MWh. Όμως, μόλις μπει το φορτίο στην Ελλάδα αποκτά «καπέλο» 20-25 ευρώ/MWh. Αποτέλεσμα, οι traders να στραφούν στην Τουρκία και τη Βουλγαρία.
Για τον καταναλωτή ο κ. Δεσύπρης επισήμανε ότι δεν έχει δυνατότητα σύγκρισης τιμών, ούτε εναλλακτικές, καθώς τα τιμολόγια είναι ρυθμιζόμενα χωρίς floor, ούτε cap. «Και μετά μιλάμε για την προστασία του. Για τον καταναλωτή κόπτονται όλοι οι Ρυθμιστές στην Ευρώπη, και ο δικός μας». Ο τελικός καταναλωτής, υπογράμμισε ο ίδιος, απολαμβάνει τιμολόγια και δομές του 1970. Το δε Σύστημα είναι βιώσιμο με όρους του 1960.
Καταλήγοντας ο κ. Δεσύπρης τόνισε ότι «σε αυτό το χωριό της υπερπροσφοράς και της υπερσυγκέντρωσης χρειάζεται ανακατανομή των τιμολογίων και ξαναμοίρασμα του κόστους ανάλογα με το προφίλ και τα χαρακτηριστικά κάθε κατανάλωσης, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Αυτό το χρειάζεται και ο κάθε καταναλωτής και η εθνική οικονομία». 

 ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου