Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Επιβάλλουν φόρο 22% (τουλάχιστον) στο επίδομα ανεργίας από 01/01/2014

Επιβάλλουν φόρο 22% (τουλάχιστον) στο  επίδομα ανεργίας από 01/01/2014
Αν έρθει το μακρύ χέρι της εφορίας για να σας αποσπάσει το 22% του επιδόματος ανεργίας, μην εκπλαγείτε. Είναι και αυτό ένα τμήμα του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, πιθανότατα χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία.

Δεν φτάνει λοιπόν που από 01/01/2014 γίνονται αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας –στο τέλος θα απομείνουν να το εισπράττουν λιγότεροι από 100.000 όταν το σύνολο των ανέργων ανέρχονται στα 1,35 εκατομμύρια- δεν φτάνει που με «τεχνάσματα» αποκλείονται όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι από το επίδομα των 200 ευρώ (διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα του fpress.gr) τώρα ενεργοποιείται και ο νέος φορολογικός νόμος ο οποίος προβλέπει το εξής:
«Απαλλάσσεται από τον φόρο το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ στους δικαιούχους ανέργους, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει ετησίως τις 10.000 ευρώ». Να λοιπόν η παγίδα: μπαίνει εισοδηματικό όριο και μάλιστα πολύ χαμηλό. Ποια είναι όμως τα «λοιπά εισοδήματα» που θα λαμβάνονται υπόψη για να φανεί αν πληροί κάποιος το κριτήριο της απαλλαγής ή όχι; Για παράδειγμα, αν κάποιος απολυθεί Ιούνιο (που σημαίνει ότι στη φορολογική δήλωση της επόμενης χρονιάς θα εμφανίσει κανονικό μισθό για το πρώτο πεντάμηνο) και επίδομα ανεργίας για τους επτά μήνες που απομένουν μέχρι τη συμπλήρωση του 12μήνου, θα θεωρηθεί ότι οι υπερβαίνει το όριο; Θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα από ενοίκια, από τόκους;
Όπως και να έχει, όποιος εμφανίζει εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ  και ταυτόχρονα επίδομα ανεργίας, θα πληρώνει φόρο τουλάχιστον 22% καθώς αυτός είναι ο πρώτος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας. Αν μάλιστα ξεπεράσει το όριο των 12.000 ευρώ, τότε θα πληρώνει και εισφορά αλληλεγγύης 1% όχι μόνο επί του επιδόματος ανεργίας αλλά επί του συνολικού εισοδήματος. Που σημαίνει ότι για όποιον πέσει στην παγίδα το πραγματικό επίδομα ανεργίας που θα απομένει στην τσέπη του, δεν θα είναι 360 ευρώ αλλά 280,8 ευρώ.  

ΠΗΓΗ:
fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου