Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Η αύξηση 1% στη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων δημιουργεί αισιοδοξία για "συμβολική" αύξηση από το 2015 στην ΕΓΣΣΕ - Λήγουν σήμερα εννέα κλαδικές συμβάσεις - Τρεις μήνες προθεσμία πριν καταργηθούν

Το επίδομα γάμου ξανά στο τραπέζι για την ΕΓΣΣΕ - Τον Ιανουάριο αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις
Εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για εννέα κλαδικές συμβάσεις που λήγουν σήμερα, Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, και δεν ανανεώθηκαν. Ανάμεσα στις συμβάσεις που δεν ανανεώθηκαν είναι και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για την οποία η ΓΣΕΕ έχει θέσει ως στόχο την παράταση της χορήγησης του επιδόματος γάμου και κυρίως την επανεξέταση των μισθολογικών παραμέτρων που έμειναν εκτός της συμφωνίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Μαΐου.


Η ΓΣΕΕ αναμένεται να αποστείλει αίτημα προς τις εργοδοτικές οργανώσεις για ανανέωση της χορήγηση του επιδόματος γάμου αλλά και για μισθολογικές αυξήσεις από το 2015, ακολουθώντας το παράδειγμα της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων που υπεγράφη χθες και προβλέπει μισθολογική αύξηση 1% από το 2015. Σύμφωνα με την σύμβαση των  ξενοδοχοϋπαλλήλων οι μισθοί θα παραμείνουν σταθεροί το 2014 αλλά από 1/1/2015 θα αυξηθούν κατά 1%, με αντάλλαγμα πιο ελαστικό οκτάωρο από το 2014.

Την ίδια στιγμή, επί τάπητος θα τεθεί και η νέα κλαδική σύμβαση για 500.000 εμποροϋπαλλήλους, σύμβαση που έχει λήξει από τον Νοέμβριο, αλλά οι όροι της διατηρούνται μετά από συμφωνία μεταξύ της ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η σύμβαση των εμποροϋπαλλήλων θα στηριχθεί σε ένα πλαίσιο τριών σημείων, που συμφωνήθηκαν από τους εργοδοτικές οργανώσεις και τους εργαζομένους, το οποίο περιλαμβάνει την αποσύνδεση των μισθών της σύμβασης από την Εθνική Σύμβαση Εργασίας, τη σύσταση μικτής επιτροπής για την υποβολή της τελικής πρότασης και την αξιολόγηση των όρων που περιλαμβάνουν οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι επαφές που έχουν γίνει μεταξύ των εργοδοτικών φορέων και των υπαλλήλων δείχνουν ότι η επιστροφή στον βασικό μισθό των 751 ευρώ δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντίθετα συζητείται η μείωση μισθών 5-7%, με ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβολικής αύξησης από το 2015.

Μεταξύ των υπόλοιπων κλαδικών συμβάσεων που λήγουν σήμερα και αναμένεται να λάβουν τρίμηνη παράταση για την υπογραφή τους είναι η σύμβαση των ιδιωτικών κλινικών, της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, των μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων, των τεχνικών-μελετητικών εταιρειών, των δημοτικών επιχειρήσεων (ΔΕΥΑ), των χειριστών ανυψωτικών λατομείων πέτρας, των χειριστών ανυψωτικών μεταλλείων λιγνίτη και των τεχνιτών ζυμαρικών. 

 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

 ΣΧΟΛΙΟ :Και κάποιοι άλλοι μιλάνε για αποπληθωρισμό .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου