Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Εντός των ημερών ξεκινά η κατασκευή του South Stream στη Σερβία

Εντός των ημερών ξεκινά η κατασκευή του South Stream στη Σερβία
Στις 24 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες του αγωγού South Stream, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο του Σέρβου πρωθυπουργού, Ivica Dacic, μετά την επίσκεψη του προέδρου της Gazprom, Alexey Miller στη Δημοκρατία της Σερβίας. Όπως έγινε επίσης γνωστό, όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες θα διευθετηθούν κατά τις επόμενες ημέρες.   

“Ο αγωγός South Stream αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις στη Σερβία τις τελευταίες δεκαετίες”, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, η κατασκευή του αγωγού εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργειακής συμφωνίας της Σερβίας με τη Ρωσία. “Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών η ολοκλήρωση της συμφωνίας”, ανέφερε ο  Dacic, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η Σερβία θα καταστεί το ενεργειακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνάντηση των κ.κ.  Dacic και Miller εξετάστηκε η δυνατότητα σύνδεσης ενός σκέλους του αγωγού South Stream με την ΠΓΔΜ, ενός με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ενός με το Κόσοβο, ώστε να εξασφαλιστεί σταθερή προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή.

“Η ολοκλήρωση του έργου του South Stream είναι μείζονος σημασίας για τη σερβική οικονομία, καθώς θα την προάγει σε μία σημαντική οικονομική μορφή στα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη”, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Tomislav Nikolic, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αξιωματούχους της Gazprom.

“Ο South Stream αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη Ευρώπη” δήλωσε, από την πλευρά του ο κ.Μίλερ, ευχαριστώντας τις σερβικές αρχές για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία για την κατασκευή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Miller είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας, Tomislav Nikolic, τον πρωθυπουργό, Ivica Dacic και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό,  Aleksandar Vucic.
Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, η ρωσική πλευρά πρότεινε την υπογραφή τριών συμφωνιών με την έναρξη των εργασιών: μία για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Σερβίας, μία για χρηματοδότηση του έργου και μία ειδική συμφωνία με τη σερβική κυβέρνηση.

Το κόστος κατασκευής του σερβικού τμήματος του αγωγού South Stream ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ ένα σημαντικό μέρος του έργου θα αναλάβουν σερβικές εταιρείες.

Έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι η σημασία αυτού του έργου έχει επιβεβαιωθεί   από την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης για το ρωσικό φυσικό αέριο. Όπως ειπώθηκε, ο αγωγός South Stream θα διασφαλίσει την απευθείας προμήθεια προς του Ευρωπαίους καταναλωτές, δίνοντας παράλληλα λύση στο πρόβλημα των κινδύνων διαμετακόμισης του φυσικού αερίου.
  
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου