Τρία χρόνια, μετά την εφαρμογή ακραίων πολιτικών λιτότητας στις χρεωκοπημένες και εξαρτημένες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρεί να ρίξει φως στο ρόλο και τις δραστηριότητες της Τρόικας στις τέσσερις χώρες- πειραματόζωα, Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Μέχρι σήμερα η Τρόϊκα, που χειρίζεται και τα τέσσερα προγράμματα «στήριξης» στην Ευρώπη, δεν υπόκειται σε καμία δημοκρατική λογοδοσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα εθνικά κοινοβούλια επικυρώνουν της αποφάσεις της Τρόϊκα, χωρίς να συνδιαμορφώνουν τα επιβαλλόμενα οικονομικά προγράμματα.
Ακόμα και ως προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δυνατότητα του ΕΚ να επηρεάζει ή να αλλάζει μια απόφαση είναι μηδαμινή.
Η νέα οικονομική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση έχει μεταφέρει υπερεξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (δικαίωμα δεσμευτικών συστάσεων του Όλι Ρεν και κυρώσεις για την περίπτωση μη συμμόρφωσης), χωρίς κανένα θεσμό δημοκρατικής λογοδοσίας.
Για «λάθη», όπως αυτά που καταλογίζονται στην Τρόϊκα από το ΔΝΤ στο χειρισμό της ελληνικής υπόθεσης, δεν υπάρχουν συνέπειες και η Τροϊκα μπορεί ανέλεγκτα να τα επαναλαμβάνει.
Ο Olli Rehn και ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Djisselbloem, συζητάνε με τα μέλη του ΕΚ, τα οποία ασκούν μεν κριτική, χωρίς, όμως, καμιά ουσιαστική δυνατότητα επιρροής (π.χ. περίπτωση Κύπρου).
Παρ’ όλα αυτά οι πολιτικές ομάδες ακόμα διαπραγματεύονται για το εύρος της έρευνας, που θα πρέπει να τύχει της συναίνεσης των επικεφαλής των ευρωομάδων και των προέδρων των αρμόδιων Επιτροπών.
Σύμφωνα με πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, το Λαϊκό Κόμμα θα προσπαθήσει να «ξεπετάξει» την όλη διαδικασία, υποβιβάζοντάς την σε μία απλή καταγραφή των συστάσεων της Τρόϊκας, τα τελευταία χρόνια.
Ο Πράσινος Ευρωβουλευτής Sven Giegold, ο κύριος υποκινητής της πρωτοβουλίας, κάνει λόγο για έλλειψη διαφάνειας στη δράση των Τροϊκανών και εξηγεί ότι η έρευνα θα συνίσταται σε ακροάσεις τροϊκανών αλλά και σε διεξαγωγή ανεξάρτητων μελετών που θα αμφισβητούν τα συμπεράσματά, στα οποία η Τρόικα στήριξε τα προτεινόμενα λάθος μέτρα στις χώρες πειραματόζωα του Ευρωπαϊκού Νότου.
Την έρευνα θα διεξάγουν ο αυστριακός Othmar Karas από το ΕΛΚ και ο Γάλλος Σοσιαλοδημοκράτης Liem Hoang Ngoc
Σύμφωνα με το σχέδιο, υπό αξιολόγηση τίθενται η μεθοδολογία της τρόικας κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της αλλά και το κατά πόσο υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεών της.
Οι ευρωπαίοι ευρωβουλευτές, έξι μήνες πριν τις ευρωεκλογές, προσπαθούν να «σώσουν» την παρτίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πορίσματα της έρευνας θα κατατεθούν πριν από τις ευρωεκλογές.
«Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν Πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.
Η επέκταση της έρευνας και σε πολιτικά πρόσωπα είναι απαραίτητη, για να μη λειτουργήσει αυτή ως πλυντήριο πολιτικών ευθυνών λίγο πριν τις Ευρωεκλογές.
Οι νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές ηγεσίες έβαλαν στη γκιλοτίνα δημοκρατικούς θεσμούς, εθνικά Κοινοβούλια και εθνικές συνταγματικές έννομες τάξεις, προκειμένου να «αρπάξουν» την ιστορική ευκαιρία.
Η αποπληρωμή του δημοσίου χρέους αναδείχθηκε με θεολογικούς όρους (πίστευε και μη ερεύνα) σε εθνικό απαρέγκλιτο στόχο, μπροστά στον οποίο κοινωνικές δομές και εργασιακές σχέσεις θεωρήθηκαν περιττά «βάρη».
Στους τροϊκανούς «ψυχρούς εκτελεστές» ανατέθηκε η βρώμικη δουλειά.
Οι εντολείς τους καλούνται τώρα να «θερίσουν» ό,τι έσπειραν.
Άνοδος της απήχησης των ακροδεξιών ιδεολογιών, πλήρης αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής, τάσεις πολιτικής αποσταθεροποίησης και κοινωνικής έκρηξης, είναι τα αποτελέσματα του στραγγαλισμού της δημοκρατίας σε μια Ευρώπη που εκπροσωπεί τους λίγους και καταπιέζει τα δικαιώματα των πολλών.
Η επιχείρηση ελέγχου της τρόικας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα μεγάλο πολιτικό διακύβευμα. Είναι μια καλή αφορμή για να ανοίξει ένας αυθεντικός δημόσιος διάλογος για το μεγάλο πολιτικό ζητούμενο της επόμενης των ευρωεκλογών. Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών στη δημοκρατία και στους θεσμούς της..
ΠΗΓΗ:totekmirio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου