Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ξεκινούν σεισμογραφικές έρευνες στο "οικόπεδο 9"


Και δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος, υπό νορβηγική σημαία  ξεκινά από σήμερα, Τρίτη, τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο «οικόπεδο 9».

Σύμφωνα με τη κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» πρόκειται για το «PRINSESS» της GCC Veritas, το οποίο προγραμματίζεται ότι για τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου), θα διεξάγει λεπτομερείς τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στο τεμάχιο «9», που έχει παραχωρηθεί στη κοινοπραξία Ιταλών και Κορεατών ΕΝΙ- KOGAS.

Αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα της ΕΝΙ προχωρά ταχύτατα και οι προγραμματιζόμενες έξι γεωτρήσεις στα επόμενα δύο χρόνια προχωρούν για υλοποίηση, γεγονός που μπορεί να προσθέσει σημαντικά στον ρόλο της Κύπρου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, να συμβάλει σε θετικές οικονομικές εξελίξεις και κυρίως να  ενισχύσει και το μέγεθος και τον ρόλο του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.

Το γεγονός ότι το ειδικό σκάφος έρχεται με σκοπό να δώσει λεπτομερείς σεισμογραφικές πληροφορίες σε σχέση με το «9», δείχνει επίσης ότι η προσοχή και της ΕΝΙ στρέφεται στην περιοχή όπου αναμένεται να βρεθεί το μεγαλύτερο κοίτασμα της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις και επιστημονικά δεδομένα. Οι έρευνες του «Princess» θα καταδείξει τα σημεία που θα επιλέξει η ENI για τις πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις αλλά ενδεχομένως και άλλους «στόχους».

Ταυτόχρονα συνεχίζει τις δικές του τρισδιάστατες έρευνες το άλλο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος, το επίσης νορβηγικό «RAMFORM SOVEREIGN» της PGS, το οποίο πραγματοποιεί επίσης τρισδιάστατες έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ τον τελευταίο μήνα οι έρευνές του επικεντρώνονται μεθοδικά στα τεμάχια «2» και «3» τα δικαιώματα των οποίων ανήκουν επίσης στην κοινοπραξία ENI-KOGAS.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου