Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

"Οχι" από Κομισιόν σε ενιαία πώληση ΛΑΡΚΟ, «ξεχωριστοί» διαγωνισμοί για εργοστάσιο και μεταλλεία


Μέσω δύο διαγωνισμών θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα η πώληση της ΛΑΡΚΟ και αυτό διότι η Κομισιόν δεν δέχεται την πρόταση της κυβέρνησης για πώληση της ΛΑΡΚΟ ως ενιαίας, παρά μόνο εφόσον το Δημόσιο επιστρέψει τα 130 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί στην εταιρεία ως κρατικές ενισχύσεις.
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συζητείται, συνεπώς η ελληνική πλευρά προχωρά αναγκαστικά σε πώληση της εταιρείας ξεχωριστά, μέσω δύο διαφορετικών διαγωνισμών : Έναν πρώτο για το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, και έναν δεύτερο για τα τέσσερα ανά την Ελλάδα μεταλλεία.
Δεδομένου όμως ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι επιθυμούν να αγοράσουν μαζί με το εργοστάσιο και τα μεταλλεία, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την Κομισιόν το εξής… παράδοξο : Να δώσει την έγκρισή της ώστε εκείνος που θα αγοράσει το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, να μπορέσει να αγοράσει ταυτόχρονα και τα ορυχεία. Όποιος δηλαδή που θα πλειοδοτήσει για το εργοστάσιο, να μπορέσει να δώσει και την καλύτερη προσφορά για τα ορυχεία.
Το όλο εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, και κάποιοι έχουν αρχίσει να βλέπουν πίσω απ’ όλα αυτά το οριστικό σπάσιμο της εταιρείας, απολύσεις, και κλείσιμο μονάδων. Εξάλλου, η εταιρεία πρόκειται να εκκαθαρισθεί εν λειτουργία, που σημαίνει ότι ο εκκαθαριστής έχει τη δυνατότητα να θέσει τέλος στην ισχύ των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού.
Στη σημερινή συνάντηση στο υπ. Οικονομικών, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 7 μμ, θα μετέχει ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.
Για τη ΛΑΡΚΟ είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα  συνάντηση στο  υπουργείο Οικονομικών  (Στουρνάρας, Παπαγεωργίου, Εμίρης) μαζί με   τους  συμβούλους  που  έχει  προσλάβει  το  Δημόσιο (την Price Waterhouse Coopers).
Κρίσιμες συσκέψεις και για ΕΑΣ - ΕΛΒΟ
Πέρα από το θέμα της ΛΑΡΚΟ, σήμερα αναμένεται να ληφθούν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις και για τις ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, καθώς μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου πρέπει να έχει καταλήξει στο οριστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης των τριών εταιρειών, κάτι που αποτελεί επιταγή του μνημονίου.

Και στις τρεις περιπτώσεις, οδηγούμαστε σε εκκαθάριση εν λειτουργία, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκλειστεί περικοπές και απολύσεις προσωπικού, κλείσιμο εργοστασίων και πώληση «σπαστά», δηλαδή μόνο των καλών στοιχείων του ενεργητικού τους.

Κάθε μία από τις τρεις εταιρείες αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση γι’ αυτό και σήμερα στο υπ. Οικονομικών έχουν προγραμματιστεί τρεις διαφορετικές συσκέψεις (στις 2 μμ η σύσκεψη για ΕΑΣ, στις 3.30 μμ για ΕΛΒΟ και στις 7 μμ για ΛΑΡΚΟ).

Θυμίζουμε ότι η εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, όπως επίσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, αποτελούν ένα από τα τέσσερα συνολικά προαπαιτούμενα της τρόικας για τη δόση του Σεπτεμβρίου (μαζί με διαθεσιμότητα, κώδικα δικηγόρων και χρέη ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ). 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου