Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Έντονη ενεργειακή κινητικότητα στην Κύπρο


Έντονη θα είναι η κινητικότητα τα επόμενα εικοσιτετράωρα στην Κύπρο για τα θέματα ενέργειας σε τρία πεδία.
Πρώτον, σήμερα και αύριο διεξάγεται ο πρώτος κύκλος άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μια με Noble - Delek, από την άλλη για το θέμα του τερματικού υγροποίησης.
Δεύτερον, αύριο φτάνει ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, όπως και ο Έλληνας ομόλογός του κ. Μανιάτης, για συνομιλίες και υπογραφή Μνημονίου με τον Γ. Λακκοτρύπη που τους φιλοξενεί, με αντικείμενο τη συνεργασία στους υδρογονάνθρακες, αλλά και τον υποβρύχιο ηλεκτρικό αγωγό Ισραήλ – Κύπρου και Ελλάδας.
Τρίτον, κορυφώνονται οι δραστηριότητες στην πλατφόρμα  ENSCO 5006 για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της επιβεβαιωτικής γεώτρησης.
Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις Κυπριακής Δημοκρατίας με Noble και Delek για το τερματικό, στη βάση του Μνημονίου που υπογράφτηκε, συνήλθε χθες η υπό τον Στέλιο Χειμώνα διαπραγματευτική ομάδα της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», οι Noble - Delek έρχονται με έτοιμο σχέδιο πρότασης, που θα υποστηρίξει διεθνούς φήμης εξειδικευμένος στο θέμα νομικός οίκος της Νέας Υόρκης, του οποίου εκπρόσωποι ήδη έφτασαν στην Κύπρο. Επειδή η πλευρά μας, δεν είναι ακόμα έτοιμη με τις δικές της θέσεις, που θα διαμορφωθούν και με τη βοήθεια ξένων συμβούλων που θα προσληφθούν εντός του μήνα, αποφασίστηκε πως στις σημερινές και αυριανές συναντήσεις, θα πρέπει να ακούσουν μόνο τις προτάσεις και το σχέδιο των Noble – Delek και να υποβάλουν όσες διευκρινιστικές ερωτήσεις χρειάζεται, χωρίς να εκφράσουν άποψη.
Να σημειωθεί ότι, η Συμβουλευτική Επιτροπή, δεν θα μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά κάθε στάδιο που συμφωνείται με τους συνεργάτες της για το τερματικό, θα πρέπει να υποβάλλεται στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.
Την ίδια ώρα, η επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας Σιλβάν Σαλόμ στην Κύπρο, αναμένεται ότι μέσω των επαφών με τον Κύπριο Υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη –με τον οποίο αναπτύχθηκαν ήδη άριστες σχέσεις– θα δώσει στην πλευρά μας πιο καθαρή εικόνα για τις προθέσεις του Ισραήλ. Παράλληλα, το γεγονός ότι στο προσκήνιο θα τεθεί το θέμα συνεργασίας για υποθαλάσσιο αγωγό ηλεκτρισμού που θα άρει την ενεργειακή απομόνωση Κύπρου και Ισραήλ, έχει τις δικές του πολύπλευρες επεκτάσεις, μία εκ των οποίων είναι η ανάπτυξη σημαντικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, που θα αξιοποιεί ο αγωγός. Να σημειωθεί ότι σε αυτό το πλαίσιο ειδικοί της Ισραηλινής Εταιρείας Ηλεκτρισμού βρίσκονται ήδη στην Κύπρο και σήμερα θα έχουν επαφές και με την ΑΗΚ.
Να σημειωθεί ότι ανεμπόδιστα και χωρίς διακοπή, συνεχίζεται και η σεισμογραφική δραστηριότητα στη περιοχή του τεμαχίου «11» αυτές τις μέρες, μέσω της οποίας εξασφαλίζονται τρισδιάστατες απεικονίσεις του βυθού στην περιοχή όπου αναμένεται να δοκιμάσει απευθείας για πετρέλαιο η γαλλική Total.
(Φιλελεύθερος) 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου