Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Μήπως είναι «αδειανό πουκάμισο» το Κατάκολο;

katakolo
Κινδυνεύει το «forced marriage» μεταξύ των κοινοπραξιών με επικεφαλής τις Energean Oil and Gas και Grekoil Energy Ventures, για τη νέα, από κοινού κατάθεση πρότασης στο ΥΠΕΚΑ, με αντικείμενο την εκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου στο .....
Κατάκολο. Οι προσφορές των δύο εταιρειών στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού, κρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε ό,τι αφορά στις προτάσεις τους, οικονομικές και τεχνικές. Έτσι αν τις κατέθεταν ως μία ενιαία , θα ήταν προς όφελος των ίδιων και της επιτυχημένης εκμετάλλευσης.

Μόνο που από ότι γνωρίζουμε, τα πρόσωπα που βρίσκονται επικεφαλής των δύο κοινοπραξιών, έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν, ενώ τα πλεονεκτήματα που διαθέτει ο κάθε ένας, δύσκολα θα δεχόταν να τα προσφέρει στον άλλον. Η μία κοινοπραξία έχει μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση της εκμετάλλευσης αργού με μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο (Εnergean – Πρίνος). Η δεύτερη, στη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, όπως αυτή του Κατάκολου που δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες τουρίστες.

Ας σημειωθεί εδώ ότι η εκμετάλλευση του θαλάσσιου κοιτάσματος του Κατάκολου θα γίνει με χερσαία κεκλιμένη γεώτρηση, κάτι που σήμερα είναι τεχνικά εφικτό, αλλά όχι και το 1980 όταν ανακαλύφθηκε. Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς λένε πως η εκμετάλλευση του πετρελαίου του Κατάκολου θα γίνει μια πολύ δύσκολη υπόθεση, ακόμη και αν τα βρουν οι κοινοπραξίες μεταξύ τους, λόγω του μικρού του μεγέθους, της περιεκτικότητας σε υδρόθειο και των απαιτήσεων για δημιουργία χερσαίων εγκαταστάσεων.

Το υπουργείο ΠΕΚΑ μιλάει για περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια συνολικής ποσότητας που μπορεί να αναληφθεί. Ακόμη και διπλάσια όμως να είναι η ποσότητα, η τεχνικοοικονομική μελέτη που θα πρέπει να γίνει για τις απαιτούμενες επενδύσεις, δύσκολα θα μπορέσει να βρει χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, λόγω του περιβαλλοντικού και οικονομικού ρίσκου που περικλείει η εκμετάλλευση αυτή.

Μήπως λοιπόν όλη η φασαρία γίνεται για, «ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη» που λέει και ο ποιητής;


ΠΗΓΗ:rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου