Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Energean για τα Ιωάννινα και ΕΛΠΕ για τον Πατραϊκό Επέλεξε η Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στο Open Door

Πετρελαιοπηγή
Με επιτυχία ολοκλήρωσε το έργο της η Επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για την Έρευνα και Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Δ. Ελλάδας (Ιωάννινα και Δ. Πατραϊκός), στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με την διαδικασία της «Ανοικτής Πρόσκλησης» ( Open Door), που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ στις 2 Ιανουαρίου 2012.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ενημέρωσε για τις σημαντικές εξελίξεις τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σύμφωνα με την ΟΜΟΦΩΝΗ πρόταση της Επιτροπής προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, η οποία αποτυπώνεται σε αντίστοιχα σχέδια σύμβασης μίσθωσης, για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων προτείνεται ως ανάδοχος η κοινοπραξία ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA και για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού η κοινοπραξία ΕΛΠΕ / EDISON/ PETROCELTIC.
Η Επιτροπή, μετά από την αξιολόγηση των αρχικών προσφορών, προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους παραχωρησιούχους, (μεμονωμένες εταιρείες, ή κοινοπραξίες εταιρειών). Βασική επιδίωξη ήταν η βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών, με στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του Δημόσιου οφέλους. Η διαπραγμάτευση κατέληξε σε σημαντικά βελτιωμένες προτάσεις εκ μέρους τους.
Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν εκ νέου στη βάση των όρων ανταγωνισμού, όπως προέβλεπε η προκήρυξη, αλλά και των ουσιαστικών εμπορικών και νομικών όρων της σύμβασης μίσθωσης. Επιλέχθηκαν οι πλέον ευνοϊκές προσφορές για κάθε περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις τεχνικές ερευνητικές δυνατότητες, όσο και τα αναμενόμενα για το δημόσιο οικονομικά αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση, οι προσφορές που επελέγησαν στηρίζονται σε ισχυρό επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο και διασφαλίζουν, ανάλογα πάντα με την επιτυχή κατάληξη των ερευνών, σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα, αντίστοιχα με τα διεθνώς ισχύοντα σε συναφείς ως προς την ερευνητική επικινδυνότητα περιοχές.
Οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν δομηθεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αλλά έχει ληφθεί σημαντικά υπόψη και η διεθνής πρακτική έρευνας και παραγωγής, ώστε να εξασφαλισθεί η "καλή πρακτική" σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει αποδοθεί στο θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας, για την οποία οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία όρων και των αυστηρότερων προδιαγραφών της βιομηχανίας πετρελαίου, όπως αυτές έχουν διεθνώς καθιερωθεί. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου