Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Deutsche Bank: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από την άνοδο του πετρελαίου

Deutsche Bank: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από την άνοδο του πετρελαίου
Σύμφωνα με τις περισσότερες αναλύσεις, η πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο και οι κίνδυνοι που αυτή συνεπάγεται για τη λειτουργία της Διώρυγας του Σουέζ, που αποτελεί ζωτικής σημασίας αρτηρία για την παγκόσμια αγορά του πετρελαίου, συνιστούν το βασικό παράγοντα πίσω από την άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού στα υψηλά 14 μηνών.

Όμως, οι αναλυτές της Deutsche Bank επισημαίνουν ότι οι ανησυχίες για τη ροή του πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή δεν είναι παρά ένα μέρος της πραγματικής αιτίας της αύξησης των τιμών, πάνω και από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η απάντηση στο γρίφο της αγοράς πετρελαίου βρίσκεται στο Cushing της Οκλαχόμα, τον τόπο αποθήκευσης του αμερικανικού πετρελαίου, που αποτελεί επίσης, σημείο παράδοσης για το αργό πετρέλαιο αναφοράς, στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του New York Mercantile Exchange.

Συνήθως, η πολιτική αναταραχή στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή επηρεάζει περισσότερο την αγορά του μπρεντ πετρελαίου, κάτι που όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης του 2011.

Όμως, αυτή τη φορά, το WTI (West Texas Intermediate, δηλαδή τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού) υπερ-αποδίδουν, μαρτυρώντας ότι η άνοδος της αγοράς έχει και μια κρυμμένη αιτία.

Η Deutsche εντοπίζει εξασθένιση της προσφοράς WTI, λόγω της βελτίωσης των δικτύων αγωγών και σιδηροδρόμων, που κατάφερε να αναιρέσει τη συσσώρευση πετρελαίου στο σημείο παράδοσης του WTI, στο Cushing. Και όπως επισημαίνει, αυτή η εξέλιξη έχει μεγαλύτερη σημασία για την αγορά από την πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο.
 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου