Σάββατο 6 Ιουλίου 2013
Μετά από αδράνεια δεκαετιών, γεωτρύπανα ξανά σε Πατραϊκό-Ιωάννινα
Τα επόμενα δύο με τρία χρόνια αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις γνωστές από το παρελθόν περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων, που μαζί με αυτή του Κατακόλου, εκτιμάται ότι μπορεί να «κρύβουν ακόμη και πάνω από 300 εκατ. βαρέλια.
Τα έσοδα μάλιστα του Δημοσίου από τις δύο πρώτες περιοχές μπορεί να ανέλθουν σε 11 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.
Μετά από 12 χρόνια «σιωπής» και αδράνειας σε επίπεδο διαγωνισμών και ερευνών, χθες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε πέρυσι, και έγιναν επιτέλους γνωστές οι ανάδοχες κοινοπραξίες που θα αναλάβουν να εξερευνήσουν περαιτέρω τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων.
Για τις αποφάσεις ενημερώθηκαν ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ενώ οι τελικές υπογραφές αναμένεται να πέσουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθεί και η κοινοπραξία που θα αναλάβει το κοίτασμα στο Κατάκολο.
Πατραϊκός Κόλπος
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον Πατραϊκό Κόλπο, τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης παραχωρούνται στην κοινοπραξία που συνέστησαν ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, η γαλλική Edison International και η ιρλανδικών συμφερόντων Petroceltic. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα κοιτάσματα ανέρχονται στα περίπου 200 εκατ. βαρέλια. Η μοναδική προηγούμενη γεώτρηση στην περιοχή είχε προγραμματιστεί να γίνει το 1996 από την αμερικανική Triton. Τελικά οι αμερικανοί, τόσο λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου εκείνη την εποχή όσο και επειδή δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον στόχο τους, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τις γεωτρήσεις τους και το 2001 αποχώρησαν από την Ελλάδα.
Ιωάννινα
Η περιοχή των Ιωαννίνων (χερσαία) παραχωρείται στην κοινοπραξία Energean Oil (ελληνικών συμφερόντων του επιχειρηματία Τοπούζογλου που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) μαζί με την καναδικών συμφερόντων Petra Petroleum. Τα αποθέματα της περιοχής, τόσο σε αέριο όσο και σε πετρέλαιο, εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγάλα, αλλά εντοπίζονται σε μεγάλα βάθη, 4.000 μέτρων και άνω. Το 2001, γεωτρήσεις σε βάθος 4.900 μέτρων είχε πραγματοποιήσει η αμερικανική Enterprise Oil, αλλά επειδή συνάντησε υψηλές πιέσεις, δεν κατάφερε να φτάσει στο στόχο που είχε εντοπίσει. Εν συνεχεία εξαγοράστηκε από την Shell, που αποφάσισε να εγκαταλείψει την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Κατάκολο
Στην θαλάσσια αυτή περιοχή, δεν υπήρξε ομοφωνία ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής του ΥΠΕΚΑ για την επιλογή του αναδόχου ανάμεσα στις κοινοπραξίες Energean Oil-Trajan Oil (ΗΠΑ)- Schlumberger (Νορβηγία) και την Grekoil Energy Ventures. Πρόκειται για μικρό κοίτασμα, της τάξης των 3 εκατ. βαρελιών, αλλά δύσκολα απολήψιμο.
Η πρώτη και μοναδική γεώτρηση χρονολογείται από το… 1982. Την χρονιά εκείνη, η τότε Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) ανακάλυψε κοίτασμα με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2.400-2.600 μέτρων. Το κοίτασμα ωστόσο θεωρήθηκε ασύμφορο λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας, των τιμών του αργού εκείνη την εποχή αλλά και την υψηλή περιεκτικότητά του σε H2S και CO2, που υποδηλώνουν χαμηλή ποιότητα πετρελαίου. Έτσι, εγκαταλείφθηκε και αυτό.
Εκτιμητικές γεωτρήσεις το 2015-2016
Και στις τρεις περιοχές οι ανάδοχοι θα υλοποιήσουν περαιτέρω σεισμικές έρευνες και ερευνητικές γεωτρήσεις το 2015 ή 2016, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και πόσο πετρέλαιο μπορεί να αντληθεί.
Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα των τριών προς παραχώρηση περιοχών αντιστοιχούν σε τρεις φορές την παραγωγή που έδωσε συνολικά το κοίτασμα του Πρίνου (125 εκατ. βαρέλια σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας).
Δηλαδή τα κοιτάσματα και των τριών περιοχών δεν πρόκειται να κάνουν πλούσια την Ελλάδα, ούτε να καλύψουν τις ανάγκες της σε πετρέλαιο.
Ωστόσο η εκμετάλλευσή τους θα αποδίδει γύρω στα 440 εκατ. ευρώ το χρόνο από φόρους και μισθώματα (σε βάθος 20 ετών), το 20% του ποσού αυτού θα δίνεται στις τοπικές κοινωνίες, ενώ θα προστεθούν αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο υδρογοναθράκων δημιουργούνται 2-3 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία. Επίσης για κάθε ένα ευρώ εισοδήματος στον κλάδο υδρογοναθράκων, δημιουργείται εισόδημα 1-2 ευρώ σε εργαζόμενους άλλων κλάδων.
«Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα και για άλλες περιοχές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και σύντομα θα ανακοινωθεί ποιες από αυτές βγαίνουν σε διεθνή διαγωνισμό. Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τη στρατηγική για τον επόμενο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης που θα προκηρυχτεί στα μέσα του 2014», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου