Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Νέα μαζική «σφαγή» δημοσίων υπαλλήλων ξεκινά τον Αύγουστο


Χιλιάδες απολύσεις-διαθεσιμότητες με ΠΔ που θα καταργούν οργανικές θέσεις, ειδικότητες και υπηρεσίες

Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές, χιλιάδες  δημόσιοι υπάλληλοι θα βρούν τις οργανικές θέσεις τους – ή και ολόκληρες τις υπηρεσίες όπου εργάζονται – να έχουν καταργηθεί και τα ονόματα τους να περιλαμβάνονται σε λίτες απολυομένων. Νέο κύμα μαζικών απολύσεων-διαθεσιμοτήτων-μετατάξεων θα ξεκινήσει τον Αύγουστο με διαδικασίες-εξπρές και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, πριν από την έλευση της τρόικας για τον επόμενο τακτικό έλεγχο. Για να αποφύγει προσκόμματα και καθυστερήσεις, η κυβέρνηση κατέθεσε ειδική τροπολογία, που της δίνει τη δυνατότητα να αλλάζει  με Προεδρικά Διατάγματα (και χωρίς έγκριση της Βουλής) τα οργανογράμματα υπουργείων, δημοσίων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων και ΝΠΔΔ.

Ετσι, με ένα ΠΔ θα μπορεί να καταργεί εκατοντάδες ή και χιλιάδες θέσεις και ειδικότητες, υπηρεσιακές μονάδες, οργανισμούς κλπ, θέτοντας αυτομάτως εκτός Δημοσίου το προσωπικό τους – το οποίο θα απολύεται ή θα μπαίνει σε διαθεσιμότητα.

Με τα ΠΔ παρακάμπτεται η Βουλή. Θα απαιτείται μόνον γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας  ως προς τη συνταγματικότητα του περιεχομένου τους.

Εχοντας πάρει σαφές μήνυμα-προειδοποίηση από την ΕΕ (που ανέβαλε την έγκριση εκταμίευσης της δόσης επειδή είχαν απολυθεί 80 δημόσιοι υπάλληλοι λιγότεροι απ’ ό,τι συμφωνήθηκε), η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την υλοποίηση των υπεσχημένων στην τρόικα πριν διεξαχθεί ο επόμενος έλεγχος για την εκταμίευση της δόσης. Θα ξεκινήσει λοιπόν το νέο “εγχείρημα” μέσα στον Αύγουστο, σε περίοδο διακοπών, ώστε να αποφύγει δυναμικές αντιδράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις.  Οι κατευθύνσεις δόθηκαν από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων.

Στην προκρούστεια κλίνη της «κινητικότητας» θα μπουν οι υπάλληλοι όλων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών. Το σχέδιο προβλέπει ότι θα γίνει «αξιολόγηση των δομών» των υπουργείων, για να εξακριβωθεί πού και πόσοι πλεονάζουν.   Με τις εκθέσεις «αξιολόγησης» θα τηρούνται τα προσχήματα, ώστε να ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, που θα τροποποιούν τους Οργανισμούς (οργανογράμματα), καταργώντας οργανικές θέσεις και υπηρεσιακές μονάδες.

Στην κατατεθείσα τροπολογία  προβλέπεται επίσης ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα μπορεί να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου