Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Νέο μνημόνιο: Με τα λιμάνια θα καλυφθεί το κενό από τη ΔΕΠΑ


Με την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των λιμανιών θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ.
«Για να αντισταθμίσουμε κάποιες από τις καθυστερήσεις θα αυξήσουμε τα μερίδια των λιμανιών που θα πουληθούν και θα επιταχύνουμε τους διαγωνισμούς», δεσμεύεται η κυβέρνηση με το νέο Μνημόνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. 
Σύμφωνα με τους συνοδευτικούς πίνακες, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μειώνονται φέτος στα 1,6 δισ. ευρώ. Το 2014 προβλέπεται να εισπραχθούν 2,7 δισ., το 2015 άλλα 3 δισ. ευρώ και το 2016 2,1 δισ. ευρώ. «Ο στόχος μας για το 2013 παραμένει η πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, όπως και η πώληση άλλων μικρότερων επιχειρήσεων και πολλών ακινήτων», αναφέρεται. Επίσης, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ το ταχύτερο δυνατό και θα ακολουθήσουν τα ΕΛΠΕ. Για τα Κρατικά Λαχεία εκτιμά ότι η κοινοπραξία θα έχει δημιουργηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου και ότι η πώληση του ΟΠΑΠ θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, συνεχίζεται η προετοιμασία άλλων αποκρατικοποιήσεων, με τη διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου, την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις. Επίσης, συνεχίζεται η μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) 250 ακινήτων ανά τρίμηνο. Στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης είναι:
1. Η επίσημη ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, των ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ, που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013.
2. Η υιοθέτηση νομοθεσίας που θα επιτρέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίων φορέων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ μέσω του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Σημειώνεται μάλιστα ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΕΥΔΑΠ θα εκδοθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών ύδρευσης, θα προσδιοριστεί, έως το τέλος Αυγούστου, το ποσό των οφειλόμενων και θα έχει εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε θα επαναξιολογηθεί συνολικά η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου