Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

S. Johnson: Το ΔΝΤ ξέρει πολλά ακόμα αλλά οι Ευρωπαίοι δεν το αφήνουν να τα πει ανοικτά

S. Johnson: Το ΔΝΤ ξέρει πολλά ακόμα αλλά οι Ευρωπαίοι δεν το αφήνουν να τα πει ανοικτά
Τα όσα έβγαλε στη φόρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τα λάθη που έγιναν κατά την ελληνική διάσωση, δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος των όσων γνωρίζει το Ταμείο, αλλά δεν μπορεί να πει ανοικτά, εξαιτίας των πιέσεων των Ευρωπαίων, γράφει σε άρθρο του στο Bloomberg ο Simon Johnson, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού το 2007 και το 2008.

Όπως εξηγεί ο Johnson, οι Ευρωπαίοι σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις αποκαλύψεις του ΔΝΤ με το σκεπτικό: “Λάθη έγιναν, αλλά τώρα βρισκόμαστε στο δρόμο για την ανάκαμψη. Επομένως, γιατί να ανησυχούμε;”.

Όμως, όπως τονίζει ο οικονομολόγος, το ΔΝΤ γνωρίζει καλά, αλλά δεν μπορεί να αποκαλύψει, το πολύ βαθύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλη η ευρωπαϊκή περιφέρεια σήμερα.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένες και άρα αποτελούν εστία μόλυνσης και πιθανής χρεοκοπίας για το χρηματοοικονομικό σύστημα ακόμα και ολόκληρου του κόσμου, τονίζει.

“Οι Ευρωπαίοι ζουν υπό το φόβο μήπως συναντήσουν τη δική τους στιγμή αλά Lehman Brothers, όταν μια σχετικά ήπια πτώση της αξίας των ομολόγων θα πυροδοτήσει εκτεταμένο πανικό και ένα νέο κύκλο κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομίας”.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κακοδιαχειρίζονται το ρίσκο, υπό την ανοχή των εποπτικών αρχών. Η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η Credit Agricole έχουν 50 με 100 δισ. δολάρια σε κεφάλαια, την ώρα που οι ισολογισμοί τους ξεπερνούν τα 2,5 τρισ. δολάρια, αποκαλύπτει ο Johnson.  “Η Deutsche Bank, η χειρότερη της ομάδας, συχνά περιγράφεται από συμμετέχοντες στις αγορές σαν ένα πολύ μεγάλο hedge fund. Και αυτό δεν είναι κομπλιμέντο”, σημειώνει.

Και γιατί το ΔΝΤ, ενώ γνωρίζει όλα τα παραπάνω, δεν μιλά; Γιατί ο τρόπος διακυβέρνησής του, με την υπερβολική εκπροσώπηση των Ευρωπαίων τόσο σε ψήφους όσο και σε θέσεις στο δ.σ., δεν του επιτρέπει να πει την αλήθεια, αποκαλύπτει ο οικονομολόγος.

Σύμφωνα με την άποψή του, το ΔΝΤ κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια κακή κατάσταση στην περίπτωση της Ελλάδας και με δεδομένες τις συνθήκες, τα πήγε σχετικά καλά. Αντίθετα, υπεύθυνες για τη σοβαρότητα της ελληνικής ύφεσης είναι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, που επέβαλαν υπερβολικές κακουχίες στους ευάλωτους λαούς της περιφέρειας.

“Έως ότου και εφόσον το ΔΝΤ μπορέσει να αναμετρηθεί ευθέως και δημοσίως με τους Ευρωπαίους  σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες ελληνικού στυλ τραγωδίες”, καταλήγει. 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου