Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

H BP αγοραστής φορτίου αργού από τον Πρίνο

H BP αγοραστής φορτίου αργού από τον Πρίνο -Με άδεια των ΕΛ.ΠΕ
Παραλήπτη την ΒΡ είχε το πρώτο μετά από πολλούς μήνες φορτίο αργού πετρελαίου του Πρίνου, η φόρτωση του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη. Η φόρτωση έγινε στο τάνκερ "Ivory Point" και η ποσότητα του πετρελαίου ήταν περίπου 45.000 τόνοι (310.000 βαρέλια).

Σύμφωνα με την Energean Oil & Gas που είναι ο κύριος μέτοχος της Καβάλα Όιλ, η πώληση του φορτίου έγινε στο πλαίσιο εξαετούς συμφωνίας με την ΒΡ. Αποτελεί δε δοκιμαστικό φορτίο το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία, αναμένεται να οδηγήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση της μεταξύ τους συμφωνίας.

Ωστόσο με δεδομένες τις προβλέψεις του Νόμου με τον οποίο ιδρύθηκε η παραχωρησιούχος του Πρίνου, Καβάλα Όιλ, για αποκλειστικό αγοραστή του παραγόμενου πετρελαίου από τα Ελληνικά Πετρέλαια, η εταιρεία κινεί τις διαδικασίες για την τροποποίηση της σύμβασης με τα ΕΛ.ΠΕ. και την κατάργηση σχετικών δεσμευτικών διατάξεων που προσκρούουν στους κανόνες ελεύθερης λειτουργίας της αγοράς.

Πηγές των ΕΛ.ΠΕ. που κλήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή με την Καβάλα Όιλ, επεσήμαιναν στο euro2day ότι η συναίνεση της εταιρείας για πώληση του πετρελαίου σε άλλο αγοραστή, δόθηκε επειδή λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα στις εγκαταστάσεις της Καβάλα Όιλ και της αδυναμίας να εξασφαλιστεί ασφαλής φόρτωση, τα ΕΛ.ΠΕ. έθεσαν προσωρινά εκτός προγραμματισμού τις παραλαβές αργού από τον Πρίνο και τις αντίστοιχες ποσότητες κάλυψαν από άλλες πηγές εφοδιασμού.

Ωστόσο τονίζουν ότι τα ΕΛ.ΠΕ. δεν απεμπολούν τα δικαιώματα τους που απορρέουν από το Νόμο ως αποκλειστικών αγοραστών του αργού που παράγει ο Πρίνος και θα συνεχίσουν να τα ασκούν. 
ΠΗΓΗ:.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου