Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

«Δουβλίνο ΙΙΙ»...Νέα νομοθεσία για το άσυλο απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , αντιδρούν οι χώρες του Νότου


Νέα νομοθεσία για το άσυλο ψηφίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Κομισιόν κάνει λόγο για «ιστορική μέρα», αλλά οι χώρες της νότιας Ευρώπης εξακολουθούν να φέρουν το κύριο βάρος της υποδοχής προσφύγων.Σχεδόν επί 15 χρόνια διαπραγματεύονταν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ τη νέα νομοθεσία για την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες από τρίτες χώρες. Οι αλλαγές που αποφασίζονται στη νέα νομοθεσία κρίνονται σημαντικές, γιατί θεσπίζουν ενιαίες προδιαγραφές για την παροχή ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Δυσανάλογη επιβάρυνση των χωρών του Νότου

Επιπλέον, η νέα νομοθεσία ικανοποιεί πάγια αιτήματα, ιδιαίτερα των χωρών της βόρειας Ευρώπης:  Η επεξεργασία της αίτησης των αιτούντων άσυλο θα πρέπει να γίνεται μέσα σε έξι μήνες, έναντι τουλάχιστον 18 σήμερα, η πρόσβαση των ανθρώπων αυτών στην αγορά εργασίας θα διευκολύνεται, ώστε να επιβαρύνεται λιγότερο ο κρατικός προϋπολογισμός στη χώρα υποδοχής, ενώ τα δακτυλικά τους αποτυπώματα θα καταχωρούνται για τρία χρόνια στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac, ώστε να αποφεύγεται κατάχρηση της νομοθεσίας περί ασύλου.

Ειδικά αυτό το τελευταίο προκαλεί την αντίδραση μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ασύλου κινείται σε μία λογική «ποινικοποίησης» των προσφύγων.  «Αυτή η πολιτική δεν αρμόζει σε έναν κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης» δήλωσε χαρακτηριστικά στην Ολομέλεια του Στρασβούργου η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Φραντσίσκα Κέλερ.

ΠΗΓΗ: fpress.gr

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου