Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Επίσπευση πώλησης των ΕΛΠΕ


<<Ερωτηματικό ωστόσο είναι το τι θα γίνει με το διαγωνισμό πώλησης των ΕΛΠΕ. Η πώληση του μεριδίου 35% που έχουν τα διυλιστήρια στη ΔΕΠΑ θα αποτελούσε «προίκα» για τα ΕΛΠΕ, που ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης τους θα αύξαναν έτσι την αξία τους. Τα χρήματα αυτά τώρα δεν θα «έλθουν» μέσα στο 2013.
Παρ’ όλα αυτά στο ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμούν ότι αν πουληθεί ο ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους της Socar, θα μπορέσει να «τρέξει» και η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ. Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία πωλούν το 34% του ΔΕΣΦΑ, ενώ το άλλο 31% πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το κακό σενάριο θα είναι να μην πουληθεί ο ΔΕΣΦΑ, που σημαίνει ότι μπλοκάρει και η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ. Διότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα ΕΛΠΕ, επειδή είναι ταυτόχρονα και ηλεκτροπαραγωγός, θα έχουν περιορισμένα δικαιώματα στο ΔΕΣΦΑ, καθώς δεν θα μπορούν να ελέγχουν το μάνατζμεντ. Αν δηλαδή ο διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ ναυαγήσει, τότε τα ΕΛΠΕ θα μείνουν με μια συμμετοχή (35%), χωρίς ωστόσο έλεγχο στις αποφάσεις της διοίκησης.
Και τα σενάρια για τη Socar
Όσο για τη Socar και τις πιθανότητες απόκτησης του ΔΕΣΦΑ, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσει. Ο ΔΕΣΦΑ με βάση το μοντέλο αποτίμησής του (ενεργητικό μείον χρέη), εκτιμάται ότι αξίζει γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ πουλούν το 66% του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή περίπου μιας εταιρεία αξίας 400 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η Socar έχει καταβάλει προσφορά πάνω από τα 460 εκατ. ευρώ που ήταν το προ μηνών ενδεικτικό της τίμημα.......>>
Απόσπασμα άρθρου. Για να το διαβάσετε ολόκληρο, πατήστε εδώ

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου