Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ Η SOCAR ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: Ανακοίνωση-προάγγελος συμφωνίας από την Gazprom;

 
Ανακοίνωση εξέδωσε πριν λίγο η Gazprom για την συνάντηση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, Αλεξέι Μίλερ με τον πρωθυπουργό A.Σαμαρά και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναφορά στην εξέλιξη της υπόθεσης ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ από την διατύπωση και την χρησιμοποίηση φράσεων όπως "εξαιρετική συνεργασία" και "ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας" φαίνεται ότι η ρωσική εταιρεία, πιθανόν μαζί με την Sintez είναι κοντά στην απόκτηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Οι Ρώσοι αναφέρουν πως: «Οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».

Την ίδια στιγμή η αζέρικη Socar, της οποίας η υποψηφιότητα πατρονάρεται από τις ΗΠΑ, δεν προτίθεται να αυξήσει την προσφορά της παρά την έκκληση του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά κατά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν την περασμένη Κυριακή το βράδυ.

Σε ότι αφορά την αντίδραση των ΗΠΑ αυτή έγκειται και στο γεγονός ότι η ΔΕΠΑ θα είναι η διαχειρίστρια του έργου του αγωγού φυσικού αερίου με το οποίο θα μεταφέρεται το κυπριακό φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές από το 2018 και μετά.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο πακέτο των συζητήσεων με την κυβέρνηση τίθενται και οι όροι και οι τιμές προμήθειας φυσικού αερίου προς τη χώρα μας στο πλαίσιο της υπάρχουσας σύμβασης η οποία λήγει το 2016.

Στη σημερινή ανακοίνωση της Gazprom αναφέρεται σχετικά ότι «οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1996 και σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία οι συνολικές παραδόσεις για το 2012 ανήλθαν σε 2,5 δισ. κυβικά μέτρα».

ΠΗΓΗ defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου