Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Περίεργες "αντιδράσεις" πριν τις αποφάσεις για τους υδρογονάνθρακες



Ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές της αρμόδιας επιτροπής του ΥΠΕΚΑ με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που συμμετέχουν στους τρεις διαγωνισμούς open door, για τις περιοχές Κατάκολο, Ιωάννινα και Πατραϊκός.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις γύρω από το διαγωνισμό, ο οποίος θα ανοίξει στην πράξη την αγορά υδρογονανθράκων στη χώρα μας μετά από δεκαετίες απραξίας.
Λίγο πριν τις ανακοινώσεις λοιπόν εκδηλώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων –μέσω ανακοίνωσης– επίθεση κατά της καθηγήτριας γεωλογίας του ΕΜΠ και συμβούλου του ΥΠΕΚΑ για τα θέματα υδρογονανθράκων Σοφίας Σταματάκη. Τόσο η χρονική συγκυρία όσο και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΕΛΛΙΝΥ –κατηγορείται για επιστημονική ανεπάρκεια και έλλειψη εμπειρίας και ζητείται η απομάκρυνσή της από το ΥΠΕΚΑ και από το ρόλο της συντονίστριας του διαγωνισμού open door– δημιουργεί ερωτήματα.
Θυμίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους επενδυτές η αρμόδια επιτροπή καλείται να συντάξει τη γνωμοδότησή της προς το ΥΠΕΚΑ και στη συνέχεια να ανατεθούν οι περιοχές προς έρευνα στις εταιρείες με την πιο συμφέρουσα για το δημόσιο προσφορά.
Αφορμή για την ανακοίνωση του ΕΛΛΙΝΥ στάθηκε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη της καθηγήτριας, η οποία επανέφερε τον πήχη των προσδοκιών για τους υδρογονάνθρακες στα ρεαλιστική – για τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα – βάση. Η ίδια μάλιστα τόνισε ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση στην προσδοκία που καλλιεργείται από πολλούς ότι θα έρθει η στιγμή που η Ελλάδα θα ζει μόνο από το πετρέλαιο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κ. Σταματάκη θεωρείται από τα πλέον καταξιωμένα στελέχη στη χώρα μας στον τομέα των υδρογονανθράκων και βρίσκεται στο ΥΠΕΚΑ από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η νέα προσπάθεια για να ανοίξει εκ νέου η αγορά στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΕΛΛΙΝΥ είχε γίνει γνωστό όταν στις αρχές του 2012 είχε έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον τότε υφυπουργό ΠΕΚΑ και υπεύθυνο για το κομμάτι των υδρογονανθράκων, Γιάννη Μανιάτη. Αιτία της κόντρας αποτέλεσε το γεγονός ότι το υπουργείο αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις που είχαν εκφράσει τα μέλη του ινστιτούτου προκειμένου να συμμετάσχουν ως σύμβουλοι στο θέμα των υδρογονανθράκων. Σημειώνεται ότι η πρόταση για συμμετοχή στη διαδικασία είχε υποβληθεί από το ίδιο το ΕΛΛΙΝΥ. 
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου