Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Πάμε για νέο κούρεμα


Ο Στουρνάρας προλειαίνει το έδαφος για νέο κούρεμα

Ο Στουρνάρας προλειαίνει το έδαφος για νέο κούρεμα

 Το ευαίσθητο θέμα της περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους ξανανοίγει διακριτικά ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, συνδέοντάς το με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους. Η απόφαση του Eurogroup βάσει της οποίας έγινε η επαναγορά ομολόγων καθιστά σαφές ότι η πολιτική της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα είναι “καρότο και μαστίγιο”, καθώς συνδέει την επίτευξη δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων με τις πολιτικές αποφάσεις για μείωση του χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να ανοίξει το θέμα, ξεκινώντας από το εσωτερικό μέτωπο, ώστε αυτό να τεθεί αρχικά από δημοσιογράφους και media ως αντικείμενο συζήτησης και να προλειανθεί το έδαφος στις Βρυξέλλες.

Η πρωτοβουλία του Γιάννη Στουρνάρα αν και βασίζεται σε κοινή απόφαση του Eurogroup, της ΕΚΤ και της τρόικας εν τούτοις εγκυμονεί κινδύνους καθώς η περίοδος που επιλέγει για ανοίξει τη συζήτηση είναι ευαίσθητη. Στις Βρυξέλλες συζητείται ανοιχτά η μοντελοποίηση της διάσωσης της Κύπρου και η συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωση τραπεζών και κρατών, συζήτηση η οποία μπορεί να συμπαρασύρει και την Ελλάδα σε νέα δίνη.

Η επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα να κινηθεί αυτόνομα χωρίς το ΔΝΤ στο δρόμο για τη νέα μείωση του χρέους, ίσως ενοχλήσει περαιτέρω το Ταμείο και ενδεχομένως να πληγώσει τις ήδη εύθραυστες σχέσεις σε κεντρικό επίπεδο            
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου