Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Στις 10 Μαΐου οι προσφορές για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ




Στις 10 Μαΐου θα κατατεθούν τελικά οι προσφορές για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ. Την παράταση επιβεβαιώνουν άμεσα ενδιαφερόμενοι, ενώ μέχρι στιγμής το Ταμείο δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση την προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών που έληγε στις 29 Απριλίου, κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να εξαντληθούν τα περιθώρια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο αίτημα που έχει θέσει η ρωσική Gazprom σχετικά με τους όρους κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής που θα καταθέσει. 

Όπως είναι γνωστό η ρωσική εταιρεία, όπως και η επίσης ρωσική Sintez, θεωρούν ότι η κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής σε περίπτωση που αξιολογηθούν ως πλειοδότες, αλλά δεν θα αποδεχτούν τυχόν όρους για την εξαγορά που θα θέσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσουν την εξαγορά, μεταφέρει στους επενδυτές όλα τα ρίσκα, ενώ θα έπρεπε να τα κατανέμει και στον πωλητή. 

Κύριο αίτημα της Gazprom είναι η απάλειψη του συγκεκριμένου όρου, κάτι όμως που εμμέσως απέρριψε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, αρμόδιος για την ενέργεια Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Economist. Για τη διατήρηση του συγκεκριμένου όρου, πληροφορίες ανέφεραν ότι έγινε προσπάθεια να τον δεχτούν οι ρωσικές εταιρείες, με αντιστάθμισμα την μείωση του ύψους της εγγυητικής επιστολής από το 20% στο 10%.
Σύμφωνα ωστόσο με όλες τις ενδείξεις, η Gazprom θεωρεί ότι η απάλειψη του καταχρηστικού κατά την άποψή της όρου, αποτελεί θέμα αρχής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ύψος της εγγυητικής επιστολής σε ποσοστό 20% επί του τιμήματος της δεσμευτικής προσφοράς, αντιστοιχεί σε περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ, εφ΄όσον η προσφορά της Gazprom θα ανέλθει σε 900 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί η ρωσική εταιρεία. Αυτός είναι ο λόγος που ο επικεφαλής της Alexei Miller, πραγματοποίησε δύο διαδοχικές επισκέψεις στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου